Educaţie

Modelul Șaguna: liceeni care dau meditații gratuite colegilor brașoveni

Modelul Șaguna: liceeni care dau meditații gratuite colegilor brașoveni

Colegiul Naţional „Andrei Şaguna” din Braşov a lansat vineri platforma TeachBV, care găzduieşte o reţea de meditatori (mentori) voluntari, din ciclul de învăţământ liceal, la care vor putea apela toţi elevii din municipiul Braşov, fie ei de gimnaziu sau liceeni.

TeachBV s-a născut după succesul înregistrat cu platforma TeachAS, dezvoltată şi implementată anul trecut pentru șaguniști.

Proiectul TeachBV s-a născut din dorinţa echipei noastre de a extinde la nivel judeţean proiectul TeachAS, iniţiat în Colegiul Naţional Andrei Şaguna în anul şcolar 2022 – 2023. TeachAS a fost o platformă de mentorat gratuit, la care aveau acces toţi elevii colegiului Şaguna şi prin care ei puteau programa meditaţii gratuite cu elevi mai mari. Impactul proiectului a fost unul foarte mare: peste 100 meditaţii au avut loc pe platforma TeachAS, iar elevii au simţit că în sfârşit, au găsit resursa de care aveau nevoie pentru a învăţa uşor şi eficient. Mai mult, de-a lungul anului am organizat un workshop de programare, susţinut de doi absolvenţi de la universitatea TU Delft, şi un workshop de pregătire pentru admiterea la arhitectură, susţinut de o studentă la École nationale supérieure d’architecture de Paris-La Villette.
Ne dorim ca proiectul TeachBV să aibă un impact şi mai mare, ajutând toţi elevii braşoveni să-şi găsească motivaţia de a învăţa, chiar şi la materiile mai dificile”
, a precizat fondatoarea TeachAS, Ioana Popa, într-o conferinţă de presă.

„După mai puțin de un an de activitate, limitată exclusiv la colectivul liceului, rezultatele au fost următoarele: 80 de elevi înscriși, 117 sesiuni de meditații individuale, 20 de sesiuni de grup. O activitate susținută și atent coordonată de către elevii implicați, care a fost apreciată de profesori. Colegiul încurajează astfel de inițiative care duc la formarea holistică a elevilor și a viitoarelor generații”, a declarat directorul CN Andrei Șaguna, prof. Carmen Tănăsescu.

TeachBv, proiectul dezvoltat de șaguniști, va fi implementat de Asociația „Copiii de Cristal”, cu sprijinul financiar al Primăriei Municipiului Brașov.

„Anul trecut școlar ne-a oferit posibilitatea de a dezvolta o platformă de acest tip pentru un număr mic de utilizatori, ceea ce ne-a permis să îmbunătățim și să identificăm problemele întâlnite în mod frecvent în acest domeniu. Astfel, suntem convinși că, deși TeachBV-ul va veni cu propriile dificultăți, toată experiența acumulată garantează o tranziție lină către un număr semnificativ mai ridicat de utilizatori decât cel de anul trecut”, a adăugat Dennis Bart, manager al proiectului.

Meditațiile sunt un lux pe care mulți nu și-l pot permite

Mentorii (meditatorii) vor fi liceeni care se înscriu ca voluntari pe platformă și sunt stăpâni pe o anumită materie și pasionați de aceasta, care vor să mentoreze și să ajute alți elevi care sunt în dificultate.
Platforma va putea fi accesată de orice elev brașovean, dar este evident că îi ajută cel mai mult pe cei care nu își pot permite costurile unor meditații cu profesori.

„Scopul principal al platformei TeachBV este de a oferi o șansă elevilor cu situații financiare modeste de a avea parte de sprijin academic într-un cadru informal. Deși învățământul este gratuit, de cele mai multe ori, elevii au nevoie de ore de meditații suplimentare, contracost, oferite de profesori. Pentru mulți tineri, acesta este un lux pe care nu și-l pot permite. Mai mult decât atât, proiectul stimulează și dezvoltă simțul civic al tinerilor brașoveni, prin ajutorul didactic oferit voluntar. În definitiv, calitatea de mentor pe care voluntarii și-o asumă îi ajută în dezvoltarea personală, prin experiența dobândită”, a explicat Mihnea Grigore, manager al proiectului.

Organizatorii își propun să premieze voluntarii cei mai activi.
„Unul dintre avantajele majore ale unei platforme care facilitează conexiunile între elevi în scop educațional, cum este TeachBV, este că toți participanții beneficiază într-un fel sau altul. Elevii rămân în mod evident cu informațiile capacitate și ideal și cu note îmbunătățite la scoală, iar mentorii se bucură nu doar de faptul că își pot împărtăși cunoștințele, totodată implicându-se în comunitatea lor, cât și de recompense în funcție de performanță”, a precizat Miruna Negură, director al departamentului de PR al proiectului.
„Se discută mult de diversele problemele educaționale cu care se confruntă școlarii, dar foarte rar apar și soluții. Ca echipă, dorim ca prin TeachBV să lansăm o inițiativă fiabilă, de care să beneficieze cât mai mulți elevi brașoveni. Proiectul TeachBV s-a născut din experiențele noastre de liceeni, fiind dezvoltat de elevi, pentru elevi. Împreună cu partenerii noștri suntem convinși că vom avea efectul scontat și că platforma noastră va servi oricui are nevoie de puțin ajutor la școală”, a adăugat David Ichim, director al departamentului de Coordonare Voluntari.

Finanțare câștigată prin concurs de proiecte

Proiectul TeachBV este cofinanțat de Primăria Municipiului Brașov, în urma înscrierii, prin Asociația „Copiii de Cristal”, la concursul local de proiecte pentru tineri, unde a obținut cel mai mare punctaj.
„Proiectul TeachBV este un proiect scris de tineri pentru tineri. Cei care pot și au resurse vor să îi ajute pe cei care din diferite motive nu reușesc să facă față procesului de învățare. (…) Pe lângă exemplul de civism și implicare, dedicarea timpului liber aproapelui aflat în nevoie, se creează legături interumane care pot duce la propagarea exemplelor bune și, de ce nu, la multiplicarea lor. Rezultatele bune obținute în anul școlar care s-a încheiat le-a amplificat dorința de a extinde platforma creată la nivelul municipiului Brașov”, afirmă Gabriela Plopeanu, președinta Asociației Copiii de Cristal (foto 3).
„În primul rând, este foarte util ca elevii să aibă această platformă la care să aibă acces, în care să poată solicita meditații și, la rândul lor, să se poată oferi ca mentori, să-i sprijine pe alți elevi. Ce e foarte important pentru noi este că acesta este un proiect făcut de tineri, tinerii din Colegiul Național Andrei Șaguna, pentru tineri, și care îi integrează la nivelul municipiului pe toți cei doritori să acorde sprijinul lor, să îi ajute și pe alți elevi cu ceea ce au învățat. Este pentru prima oară o formă organizată și ne bucurăm că am putut să o sprijinim prin finanțarea de la municipiul Brașov, cu atât mai mult cu cât a fost primul an în care am avut o linie de finanțare dedicată proiectelor pentru copii și tineri“, a declarat viceprimarul Flavia Boghiu (foto 4).

Platforma TeachBV va putea fi accesată la adresa: teachbv.org începând cu 23 octombrie 2023.
În acest moment au început înscrierile mentorilor din program, iar toți liceenii brașoveni, dar și absolvenții sunt invitați să se implice.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare