Editorial

De-o parte și de alta

  • logomytex.png
 

În ziua intrării în vigoare a cardului de sănătate, casele județene de asigurări sociale de sănătate eliberaseră în medie, până la prânz, adică în vreo patru ore, doar 20 de carduri pe județ. Cozile la sediile acestor instituții le-a văzut și le vede oricine dorește. Potrivit estimării medicilor, pâna la 1 mai aproximativ 800.000 de persoane nu-și ridicaseră cardurile, din motive care țin sau nu țin de ele. 

Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie acuză „modul greoi și defectuos” de implementare a cardului de sănătate, precum și „informatizarea agresivă impusă de Casa Națională a Asigurărilor de Sănătate”. Aceeași federație afirmă că pe măsură ce tot mai mulți utilizatori folosesc sistemul, acesta se blochează, iar medicii sunt nevoiți „să stea cu un pacient zeci de minute, fără a-i putea oferi serviciile medicale reale de care are nevoie”. Și farmaciștii se plâng. 

Un medic este și el de părere că sistemul informatic pentru utilizarea cardului „nu este pregătit pentru o asemenea revoluție” și că se va bloca mai des decât va funcționa. „Reforma în sănătate nu se face rupând din timpul actului medical și fără să asiguri un sistem funcțional. Un sistem care a costat 120 de milioane de euro din bani publici ar trebui să zbârnâie, dar serverele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate nu făceau față nici până acum la noianul de date pe care trebuie să le încarce zilnic. Asta înseamnă întârzieri, cozi, scandal, circ și panaramă pe la ușile cabinetelor. Nu sunt împotriva cardului de sănătate, ci a modului în care a fost concepută implementarea. Nu este gândit în interesul pacientului. Cu sistemul blocat, nu voi putea elibera rețete pentru că nu-mi va fi validată consultația. Nu voi fi plătit până nu se va debloca. Voi sta și voi freca menta în cabinet. Nu voi putea elibera nici bilete de trimitere. Nu voi putea activa carduri. Voi putea face consultații doar la copii”.

De partea cealaltă, premierul Ponta nota triumfător pe Facebook, tocmai din Arabia Saudită: „ No news – good news!!! Am urmărit cu mare emoție două evenimente – prima zi de aplicare a cardului de sănătate și sistemul de taxare rapidă la bariera de la Cernavodă. Dacă nu am văzut deloc știri, înseamnă că totul a funcționat fără probleme! Sper să rămână așa. Felicitări miniștrilor Bănicioiu și Rus, și tuturor celorlalți care au muncit pentru implementare”. 

Și președintele Casei Asigurărilor de Sănătate s-a arătat mulțumit: „Nu există sistem blocat. Sistemul nu s-a blocat, poate reacționează mai greu. Introduci cardul în cititor și îți dă consultația. În fiecare zi rezolvăm sesizările de la furnizori. Și o să mergem în cabinetele medicilor de familie să vedem ce se întâmplă, de ce s-a blocat (păi, ori „nu există sistem blocat”, ori „s-a blocat”! – n.m.). Sunt puțini cei care n-au intrat în posesia cardului, sub 3%”.  

Nu vă spuneam eu că noi și cei ce ne conduc trăim în realități paralele?


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads


Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Citeşte şi...
Close
Back to top button