Economic

Studiu. Munca nu-i scapă pe români de sărăcie

Studiu. Munca nu-i scapă pe români de sărăcie

Unul din trei români trăiește aproape de sărăcie. În această categorie se află mulți care lucrează pentru a se întreține, dar cărora tot nu le ajung banii. Aproape două treimi dintre lucrătorii independenți – categorie care include persoanele fizice autorizate, zilieri, jurnaliști sau șoferi – sunt în această grupă de risc, relevă datele Eurostat.
Începând cu 2015, România este mereu în vârful clasamentului european privind riscul de excluziune socială pentru lucrătorii care nu sunt angajați pe contract de muncă, conform Eurostat.

Radu Stochiță, cercetător la confederația sindicală Cartel Alfa, a explicat pentru Ziare.com cum ar trebui înțeleasă problema sărăciei în muncă și lipsurile sociale asociate acesteia.

„Angajații ascunși”, oamenii care muncesc fără forme legale sau sub alte tipuri de contracte, formează un grup distinct, dar aspectele comune reprezintă motive de îngrijorare.„Aici, îi ai pe cei care sunt în agricultură, zilieri, avocați, jurnaliști și pe cei din clasa creativă, care se angajează pe sine. Îi pun pe toți într-o găleată pentru a contura un argument, pentru a pune în discuție din nou această situație de-a dreptul deplorabilă a celor auto-angajați. De exemplu, s-a propus introducerea tichetelor casnice, inclusiv pentru zilieri. Statul recunoștea o problemă, cum ar fi faptul că nu sunt asigurați, dar a luat acest beneficiu”, argumentează cercetătorul.
La 1 ianuarie 2024 ar fi trebuit să apară tichetele casnice, care ar fi putut fi folosite pentru a recompensa o parte din activitățile care acum se prestează „la negru”. Executivul și Parlamentul au viziuni diferite asupra actului, iar Guvernul a venit abia în această lună cu lista de activități casnice incluse, conform Profit.ro.

România este campioană la acest risc de sărăcie și excluziune socială în rândul celor independenți. Lucru acesta e deja vizibil în România pentru că știm că o dată pe an, când publică Eurostat acele statistici, presa se agită că România e prima la risc de sărăcie și excluziune socială, fără a explica.

Riscul de sărăcie sau excluziune socială este un indice alcătuit din trei componente, riscul de sărăcie, deprivare materială și capacitatea de muncă dintr-o gospodărie. Aceasta din urmă se referă la situația în care tu ai potențialul de a lucra 40 de ore pe săptămână, dar muncești, de fapt, doar opt, pentru că nu îți găsești de muncă sau nu vrei”, explică expertul Cartel Alfa.

Mai multe detalii AICI


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare