Economic

Românii vor avea salariu de nivel european. Măcar cel minim

Românii vor avea salariu de nivel european. Măcar cel minim

Țara noastră va fi obligată să introducă salariul minim european, de anul viitor. Până atunci, în țară venitul minim s-ar putea apropia de 500 de euro, după două majorări, până la 1 ianuarie 2025.

Salariul minim european ar putea fi stabilit la 50% din salariul mediu, adică jumătate din puțin peste 4.700 lei net. Cu majorarea de la 1 iulie, venitul minim va fi de 47% din cel mediu, însă de la 1 ianuarie 2025, procentajul de 50% va fi depășit.
În România, angajaţii plătiţi cu salariul minim pe economie reprezintă aproape 18% din total.
Nu toţi angajatorii vor putea însă susţine majorările salariale, cred economiştii.
Majorarea salariilor automat înseamnă pentru angajatori o majorare a costurilor, iar preţurile vor fi mai mari. Numărul contractelor de muncă plătite cu salariul minim pe economie este cu 17% mai mic acum, faţă de ianurie anul trecut. Cea mai mare scădere, 21%, a fost în construcții.

Acum, România este una dintre țările cu cele mai mici salarii minime din Europa, puțin peste 660 euro. Pe primul loc este Luxemburg, cu o leafă de patru ori mai mare ca a românilor.

Jumătate din statele membre UE, în special cele din Estul şi Sudul Europei, au salarii minime brute sub 1.000 de euro, printre care Bulgaria, România, Grecia și Portugalia, în timp ce în Slovenia și Spania salariile minime depăşesc uşor 1.000 de euro pe lună.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare