Economic

Registrul Comerțului susține că a utilizat mijloacele de informare și comunicare reglementate de lege în privința PFA-urilor și II-urilor radiate din oficiu

 

Registrul Comerțului a folosit mijloacele de informare și comunicare  reglementate de lege pentru ca prevederile Legii nr. 182/2016 privind termenul de radiere a PFA/II să fie accesibile unui public cât mai larg, se arată în răspunsul trimis de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC) la solicitarea „Transilvania Expres”.

Recent, mii de PFA-uri și II-uri din România au fost radiate din oficiu de Registrul Comerțului pentru că au mai mult de cinci coduri CAEN.

„Precizăm că Oficiul Național al Registrului Comerțului a utilizat mijloacele de informare și comunicare reglementate de lege, astfel încât prevederile Legii nr. 182/2016 cu privire la termenul de radiere a PFA/II să fie accesibile unui public cât mai larg, până la nivelul unităților administrativ teritoriale. În urma campaniei de informare publică, numărul de PFA și de II care nu și-au îndeplinit obligația de modificare a obiectului de activitate a scăzut de la aproximativ 44.000 (17.12.2018) la aproximativ 29.000 (18.03.2019 – data radierii din oficiu din registrul comerțului)”, subliniază Registrul Comerțului.

În județul Brașov, numărul de PFA-uri și II-uri care au fost radiate în data de 18.03.2019, ca urmare a neîndeplinirii obligației prevăzute la art. II, alin. 1 din Legea nr. 182/2016, referitoare la modificarea obiectului de activitate, este de 924 din care 579 de PFA și 345 de II.

Istoricul comunicării publice

În ultimii doi ani, Registrul Comerțului a comunicat publicului de mai multe ori despre prevederile Legii nr. 182/2016 referitoare la termenul de radiere a PFA/II.

„La data de 19.10.2016, în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 828, a fost publicată Legea nr. 182/2016 pentru aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 44/2008 privind desfășurarea activităților economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale. Legea nr. 182/2016 a intrat în vigoare la data de 17.01.2017. Potrivit dispozițiilor art. II, alin. (1) din Legea nr. 182/2016, în termen de 2 ani de la intrarea în vigoare, respectiv la data de 17.01.2019, PFA și II al căror număr de clase de activități prevăzute de nomenclatorul CAEN incluse în obiectul de activitate este mai mare decât cel prevăzut de prevederile legale în vigoare (5 clase de activități prevăzute de nomenclatorul CAEN pentru PFA și 10 clase de activități prevăzute de nomenclatorul CAEN pentru II) aveau obligația de a solicita oficiului registrului comerțului competent modificarea, în mod corespunzător, a mențiunilor din registrul comerțului referitoare la obiectul de activitate. Termenul și sancțiunea prevăzute de lege, precum și comunicatul privind data intrării în vigoare a legii au fost publicate pe pagina de internet a Oficiului Național al Registrului Comerțului, www.onrc.ro”, arată Registrul Comerțului.

Drept urmare, în acord cu prevederile art. II, alin. (6) din Legea nr. 182/2016, oficiile registrului comerțului au radiat din oficiu, în termen de 60 de zile de la împlinirea celor doi ani de la data intrării în vigoare a legii, respectiv la data de 18.03.2019, PFA-urile și II-urile cărora le erau incidente aceste dispoziții.

„Având în vedere textele legale mai sus amintite, Oficiul Național al Registrului Comerțului a întreprins măsurile necesare în vederea efectuării publicității în ceea ce privește obligațiile PFA și II de a modifica obiectul de activitate în acord cu prevederile art. II, alin. (1) din Legea nr. 182/2016, precum și cu privire la modalitatea de contestare a rezoluțiilor de radiere a PFA și II din registrul comerțului și afișarea acestor rezoluții pe portalul de servicii al Oficiului Național al Registrului Comerțului. Astfel, potrivit art. II, alin. (5) din Legea nr. 182/2016, cu 30 de zile înainte de împlinirea termenului prevăzut la alin. (1), Oficiul Național al Registrului Comerțului avea obligația de a publica pe pagina sa de internet listele cu PFA și II care nu și-au îndeplinit obligația de modificare a obiectului de activitate. Fiecare oficiu al registrului comerțului avea obligația de a afișa la sediul său lista PFA/II din circumscripția sa care nu și-au îndeplinit obligația de modificare a obiectului de activitate, în condițiile Legii nr. 182/2016. În acest sens, la data de 17.12.2018, Oficiul Național al Registrului Comerțului a publicat pe pagina sa de internet, www.onrc.ro, listele cu PFA și II care nu și-au îndeplinit obligația de modificare a obiectului de activitate și comunicatul privind împlinirea termenului până la care PFA și II trebuiau să-și actualizeze obiectul de activitate. De asemenea, fiecare oficiu al registrului comerțului a procedat la afișarea la sediul său a listei PFA/II din circumscripția sa care nu și-au îndeplinit obligația de modificare a obiectului de activitate, în condițiile Legii nr. 182/2016”, menționează instituția.

În 2019, Registrul Comerțului a emis un nou comunicat și a publicat o nouă listă cu firmele care nu au îndeplinit prevederile legale.

„În data de 25.01.2019, instituția noastră a afișat pe pagina de internet www.onrc.ro, un nou comunicat privind radierea din registrul comerțului a PFA și II care nu și-au actualizat obiectul de activitate conform Legii nr. 182/2016, fiind actualizate și listele afișate la data de 17.12.2018. În urma informărilor transmise către adresele de e-mail ale reprezentanților mass-media din lista de presă a Oficiului Național al Registrului Comerțului (peste 150 de adrese la nivel central și local) au fost publicate peste 130 de articole de presă, la nivel central și local. În data de 9.01.2017 a fost transmis către adresele de e-mail ale reprezentanților mass-media din lista de presă a Oficiului Național al Registrului Comerțului un comunicat cu titlul «Noutăți legislative privind înregistrarea și funcționarea PFA și II». Menționăm că informările referitoare la dispozițiile Legii nr. 182/2016 au fost afișate și pe pagina de Facebook a Oficiului Național al Registrului Comerțului, după cum urmează: informare din 9 ianuarie 2017; informare din 17 decembrie 2018; informare din 25 ianuarie 2019”, precizează Registrul Comerțului.

Soluții pentru firmele radiate

PFA-urile și II-urile radiate nu au, deocamdată, prea multe soluții la îndemână.

Pentru a-și continua activitatea, acestea își pot deschide firme noi, în condițiile în care Registrul Comerțului nu percepe taxe pentru înființarea acestora.

De asemenea, companiile pot depune plângere în instanță împotriva rezoluției de radiere.

„Potrivit art. 12, alin. (1) din OUG nr. 44/2008, împotriva rezoluției directorului oficiului registrului comerțului de pe lângă tribunal sau a persoanei desemnate se poate formula plângere în termen de 15 zile de la pronunțare sau de la comunicare, după caz. Plângerea se depune la judecătoria în a cărei rază teritorială se află sediul profesional al solicitantului și se judecă în condițiile dreptului comun”, subliniază Registrul Comerțului.

Cei interesați pot afla informații despre publicarea rezoluției de radiere a PFA/II pe pagina de internet a ONRC, secțiunea „Publicitate legal㔄Publicarea radierilor din oficiu pentru PFA/II conform art. II, alin. (6) din Legea 182/2016”.

Citiți și: 

Patronatul Presei din România consideră „abuzivă” decizia Registrului Comerțului de a radia din oficiu mii de PFA-uri și II-uri

CCI Brașov trage un semnal de alarmă în privința PFA-urilor și II-urilor radiate din oficiu

Peste 30.000 de PFA-uri și II-uri au fost radiate din oficiu pentru că au mai mult de cinci coduri CAEN

 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare