Economic

Președintele CNIPMMR: „Cele 261 de modificări ale Codului Fiscal au afectat încrederea IMM-urilor în sistemul fiscal”

 

Președintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Florin Jianu, a afirmat, astăzi, că în România, numai în acest an, Codul Fiscal a fost modificat de 261 de ori, iar acest lucru a afectat semnificativ încrederea IMM-urilor în sistemul fiscal.

„Media modificărilor anuale ale Codului Fiscal la nivel european a diverselor aspecte tehnice, în niciun caz fundamentale, este de 50. În România, numai în acest an, am avut 261 de modificări ale Codului Fiscal. De asemenea, timpul mediu de dezbatere cu partenerii sociali și stakeholderii pentru implementarea masurilor de modificare a legislației cu incidență asupra mediului economic, este de 3 ani. În România, am atins un record nemaiîntâlnit de 0 zile (a se vedea ultima OUG de modificare a dialogului social). Cele 261 de modificări au afectat încrederea IMM-urilor în sistemul fiscal și au implicat costuri ridicate de modificare a programelor de contabilitate, de consultanță și de implementare a modificărilor. Reiterez faptul că este necesară asigurarea stabilității cadrului legal și predictibilității pentru IMM-uri, cu simplificarea birocrației, reducerea cheltuielilor administrative și valorificarea bunelor practici în domeniul reglementărilor fiscale din celelalte state europene”, a declarat Florin Jianu.

CNIPMMR arată că modificările nu au respectat normele de tehnică legislativă, dar nici principiile fiscalității și ale dialogului social. Modificările aduse nu au respectat principiile fiscalităţii, respectiv asigurarea informării contribuabililor, potrivit cărora modificarea/completarea documentului se realizează „prin lege, care intră în vigoare în termen de minimum 6 luni de la publicarea în Monitorul Oficial al României”. De asemenea, nu este respectată nici predictibilitatea impunerii care spune că trebuie să se asigure „stabilitatea impozitelor, taxelor şi contribuţiilor obligatorii”, „pentru o perioadă de timp de cel puţin un an, în care nu pot interveni modificări în sensul majorării sau introducerii de noi impozite, taxe şi contribuţii obligatorii”.

„Încrederea în sistemul fiscal este o condiție esențială pentru investitori. Studiile realizate în prezent la nivel mondial scot în evidență că unul dintre cei mai importanți factori care influențează deciziile de investiții este predictibilitatea. Stabilitatea cadrului legal și predictibilitatea mediului economic pot fi recuperate prin trecerea la un comportament de reglementare normal, pe care celelate țări europene reușesc să-l respecte”, subliniază CNIPMMR.

De exemplu, în Germania, Polonia, Marea Britanie și Norvegia se realizează ample analize şi consultări pentru modificarea reglementărilor fiscale.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare