Economic

Nebunie cu schimbările fiscale – ANAF trebuie să verifice și rețetele de prăjituri / „Rezultatul miopiei si al incompetenței birocrației din Ministerul de Finanțe”

Nebunie cu schimbările fiscale – ANAF trebuie să verifice și rețetele de prăjituri, pentru a verifica procentul de zahăr conținut, după ce de la 1 ianuarie 2024 s-a mărit TVA pentru produsele ce conțin zahăr de la 9, la 19%.

Nebunie cu schimbările fiscale

Așadar, creșterea TVA-ului la produsele care conțin zahăr, precum prăjituri sau înghețată, afectează procedurile de control ale ANAF

Legea 296/2023 prevede că prin zahăr adăugat se înțelege zahăr din trestie, zahăr brun, zaharoză cristalină, zahăr invertit, dextroză, melasă, zaharuri din miere, melasă și siropuri, cum ar fi sirop de malț, sirop de fructe, sirop de malț de orez, sirop de porumb, sirop de porumb bogat în fructoză, sirop de arțar, sirop de glucoză, glucoză-fructoză, fructoză, zaharoză, glucoză, lactoză, lactoză hidrolizată, galactoză, zaharuri în nectaruri, cum ar fi nectarul de flori de cocos, nectarul de curmale, nectarul de agave, zaharuri din dulceață, adăugate ca ingrediente.  

Taxa se aplică pentru acele produse care conțin mai mult de zece grame de zahăr pe suta de grame de produs. Practic, dacă desertul are mai mult zahăr decât cantitatea trecută în rețetă, atunci producătorul ar putea fi amendat.

Nebunie cu schimbările fiscale

Pe acest subiect, profesorul de economie Bogdan Glăvan a declarat pentru Realitatea PLUS: „Acesta este rezultatul miopiei si al incompetenței birocrației din Ministerul de Finanțe. Eu am produs o băutură aclcoolică: bere. Prin accizarea zahărului și prin stabilirea a două cote TVA la prăjituri, se va ajunge ca și cofetăriile să fie tratate precum niște fabrici de bere. Ce presupune chestia asta? Fiecare cofetar sau patiser va trebui să meargă cu amandina, cu savarina la un institut, să cerceteze, să-i dea o fișă prin care spune cât zahăr conține. El să o transmită la ANAF. Mai departe, ANAF să facă un sistem informatic, pe care nu îl are, prin care fiecare cofetar sau patiser va trebui să declare cât zahăr cumpără, cât zahar a consumat, câte prăjituri are pe stoc și așa mai departe. Va trebui să-și instaleze sistem de securitate, verificat de ANAF, pentru că – la o adică – să nu poată da vina pe hoți: «Domnule, am lipsă de zahăr pe stoc. De ce? Pentru că m-au călcat hoții». Și atunci îi trebuie un sistem din ăsta”.

Specialistul în economie și-a continuat expunerea: „Așadar, s-a deschis o portiță pe care nimeni, din incompetență, pur și simplu, nu a înțeles unde va duce. Va fi un scandal imens. Mi se pare că suntem în fața unui nou episod de genul interzicerea cash-ului”.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
2 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
georgescule
2 luni în urmă

multumita lui, dragului partidului ! si mai departe: partidul e-n toate, e-n cele ce sunt si-n cele ce maine vor rade la soare ! votati in continuare psd ! nu va lasati mai ! inchid fereastra, si-o deschid, te iubesc… Citeşte mai mult »

Ron
2 luni în urmă

Pana nu se demite toată conducerea imbecila și corupta din aceste institutii, vor apărea idioțenii de acest gen, care sunt reprezentative pentru cei puși in posturi cheie.

Back to top button