Economic

Mugur Isărescu a anunțat că o echipă MFP – BNR lucrează la „modificarea calculului ROBOR”

 

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a afirmat astăzi în cadrul audierilor din Parlament, la şedinţa comună a comisiilor economică şi de buget-finanţe ale Senatului, că există o echipă, formată din experţii BNR şi cei ai Ministerului Finanţelor, care lucrează la modificarea calculului ROBOR.

„Cotaţiile ROBOR nu sunt artificiale. Sunt legate de operaţiuni pe piaţa valutară. Legătura cu ROBOR cu creditele s-a făcut, el funcţionează din 1995, UE a recomandat ca o parte din dobânda la credite să fie legată de o dobândă de piaţă. A fost o discuţie cu OPC. Există 8 ROBORURI. De la o zi la 12 luni. Fiecare are alt nivel de cotaţii. La unele se fac operaţiuni într-o zi, la altele nu. 80% dintre tranzacţii se fac la dobânzi de o zi până la o săptămână. Acestea variază foarte mult, funcţie de lichiditate.De cum se dau salariile şi pensiile de la buget, de exemplu. Să zici că ROBOR e manipulat, înseamnă să acuzi de asta inclusiv Guvernul. Manipulările există, dar sunt mediatice. De ce s-a luat ROBOR la 3 luni? Să vă răspund la întrebare. Există o echipă tehnică, la Finanţe şi BNR, care calculează acum. Nu cred că se va ajunge la un rezultat mai bun”, a explicat Mugur Isărescu.

În acest context, oficialul a arătat că instituția financiară lucrează cu „cifre”, iar investigațiile efectuate atât de Consiliul Concurenței, cât și de Comisia Europeană, referitoare la ROBOR au fost închise.

„Noi lucrăm cu cifre! Acea investigaţie a fost închisă şi la Comisia Europeană. În 2008 domnul Preşedinte al Senatului era premier. Mulţi bancheri şi-au cheltuit leii şi au vândut şi titlurile de stat. Şi neavând bani au dus dobânzile la cer! Atunci, dobânda a ajuns la 200%. Atunci chiar s-a luat o măsura ca dobânda în piaţă să nu fie peste 25%”, a precizat oficialul.

La rândul său, Florin Georgescu, prim viceguvernator BNR, a anunțat că primele rezultate vor fi aflate în 18 februarie.

„În 18 februarie ni se va prezenta în cadrul CNSM oportunitatea schimbării modului de calcul a ROBOR. Grupul de tehnicieni se întâlnesc zilnic şi discută, urmând să vedem ce recomandări ne vor fi făcute”, a subliniat oficialul.

La ora actuală, se discută cu MFP ca rata ROBOR să se calculeze din tranzacțiile zilnice și să se facă o medie pe 3 luni a acestora, astfel încât să se aplatizeze. Drept urmare, Ministerul Finanțelor ar putea rupe taxa pe activele bancare de ROBOR.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Citeşte şi...
Close
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare