Economic

„HAI LIBERARE!”. Câți bani ia statul la un litru de carburant?!…

  • benzinarie.jpg

Prețurile la carburanți sunt în continuă creștere (și) în România, unde s-au înmulțit acțiunile de protest la diverse benzinării.

Astăzi, la Brașov, potrivit Monitorului Prețurilor, cea mai ieftină benzină este la stațiile Lukoil – 8,59 lei litrul și Petrom – 8,63 lei litru. Cea mai ieftină motorină se găsește la aceleași stații, 9,15, respectiv 9,18 lei/litru.

Cristian Paun, profesor de economie la ASE București, a analizat prețul la carburant, constatând că statul român are cel mai mare profit din treaba asta fără să facă nimic: 

„În litrul de carburant avem cam așa:
 
1. 1,9 lei / litru acciza
 
2. 1,7 lei / litru TVA (care se aplică inclusiv la acciză)
 
3. Profitul mediu al benzinarilor 10 bani / litru (sursa: Digi FM), impozitat și el, desigur.
 
Adică, statul încasează un profit de circa 3,6 lei/litru fără să miște un deget și benzinarul ia 10 bani/litru, făcând el toată treaba. Desigur, la aceste taxe se adaugă și altele pe care le plătește benzinarul, dar nici nu mai merită menționate.
 
Cu alte cuvinte, statul îndeasă în buzunarele sale pline de găuri un profit de 36 de ori mai mare decât benzinarul, la fiecare litru de carburant pe care benzinarul îl produce și ni-l vinde. Statul e de 36 de ori mai lacom și mai obsedat de profit decât benzinarul. Minim! Las deoparte faptul că statul cel lacom și ticălos nu ne oferă mare lucru de acest profit de 36 de ori mai mare, spre deosebire de benzinarul care trage el tot greul din afacerea asta.
 
Evident, pentru mulți români certați cu logica economică, benzinarii rămân în continuare cei mai ticăloși și lacomi în vremurile astea. Ahtiați după profit. Câini hămesiți care nu pleacă niciodată de la măcelărie. Și care trebuie loviți în moalele capului cu altă taxă pe cifra de afaceri cât mai repede. Eventual, și o plafonare de preț! Ticăloșii naibii!
 
Și de vină pentru criză rămân războiul și criza energetică, desigur! Niciodată statul cel lacom și ticălos.
 
Hai liberare!”.
 
„Ai de unde să plătești?”
 
Chestionat privind o plafonare a prețului la carburanți sau despre micșorarea accizei, așa cum procedează alte țări, vicepremierul Kelemen Hunor a afirmat, potrivit Agerpres: „Nu trebuie să preluăm niciun model. Chestia asta nu merge, că noi preluăm un model din Ungaria, din Polonia, din Marea Britanie sau din Statele Unite. Trebuie să vezi cum funcţionează economia ta şi orice plafonare înseamnă că tu, statul, trebuie să plăteşti diferenţa la pompă la cel care comercializează. Ai de unde să plăteşti sau nu, e o altă întrebare”.

Demnitarul român a adăugat că accizele la carburant ar putea fi reduse pe o perioadă determinată, dar pentru acest lucru trebuie ca statul să discute şi cu producătorii.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare