Economic

Electrica Furnizare – notificare de ultimă oră legată de prețuri / În atenția clienților cărora le expiră contractele

Electrica Furnizare – notificare de ultimă oră legată de prețuri.

Electrica Furnizare le-a trimis celor cărora le expiră contractele și o notificare legată de potențialele prețuri care s-ar putea aplica dacă legislația actuală de plafonare se modifică înainte de termenul stabilit.

Prețurile finale sunt cele stabilite de vechea OUG 27 modificată: 68 de bani, 80 de bani și 1,3 lei/kWh, în funcție de consum. Însă, potrivit notificării, dincolo de aceste prețuri finale care rămân identice, două lucruri ar fi de menționat, într-o analiză economica.net.

Electrica Furnizare – notificare de ultimă oră legată de prețuri

Primul este că noua ofertă, cu aceste prețuri, este valabilă doar până la finalul anului 2024.

Al, doilea reprezintă o avertizare adresată clienților referitoare la prețurile pe care le vor plăti în situația în care actuala legislație – care garantează acest nivel de preț maxim plafonat – se schimbă. Electrica Furnizare a emis avertizarea, în condițiile în care termenii contractuali pentru acest client expiră la 31 decembrie 2024, așadar înainte de data de 31 martie 2025, moment de la care, potrivit actualei legislații, nu se mai aplică prețurile plafonate. Așadar, compania a vrut practic să se asigure în fața unui risc ca legea să se modifice înainte și și-a avertizat clienții.

Electrica Furnizare – notificare de ultimă oră legată de prețuri

Iată ce s-a relatat în notificare:

„ (…) orice modificare adusă plafoanelor pe durata de valabilitate a acestor acte normative va conduce automat la actualizarea prezentelor condiții economice, fără a fi necesară încheierea unui act adițional.

În cazul în care Ordonanța de Urgență nr. 27/2022, cu modificările și completările ulterioare, va fi abrogată ori va înceta să producă efecte în orice alt mod, sau în cazul în care nu se prevede alt preț pentru categoria de clienți din care faceți parte, începând cu ziua următoare abrogării/modificării legislative:

– prețul final plafonat devine inaplicabil;

– se va aplica un preț al energiei electrice (exclusiv TG) de 0,71635 lei/kWh fără TVA (calculat conform condițiilor din piața la momentul ofertării), la care se vor adăuga tarifele reglementate stabilite (ANRE), taxele și contribuțiile stabilite prin dispozițiile legale în vigoare, și va fi valabil până la data de 31.12.2024.

Prețul de contract include prețul energiei electrice (menționat anterior), tarifele reglementate de transport (TG și Tl), serviciul de sistem, tarifele de distribuție, contribuția pentru cogenerarea de înaltă eficiență, valoarea certificatelor verzi, acciza și taxa pe valoare adăugată (T.V.A.), precum și orice alte tarife și taxe, costuri introduse prin acte normative, aplicabile pe perioada derulării prezentului contract conform legislației în vigoare, fiind actualizat de drept și automat ori de câte ori intervine o modificare a tarifelor reglementate.

De asemenea, pentru clienții care au un tarif (produs) cu abonament, se va aplica un preț al abonamentului de 0 lei/zi, pentru fiecare loc de consum, valoare valabilă până la data de 31.12.2024.

Furnizorul notifică clientul asupra modificării prețului de contract cu cel puțin 30 de zile înainte de intrarea în vigoare a modificării, clientul având dreptul de a denunța unilateral și în mod gratuit contractul în cazul în care nu acceptă modificările notificate privind prețul energiei electrice, neexercitarea dreptului de denunțare unilaterală a contractului de către client în termenul de 30 de zile constituind consimțământul clientului pentru continuarea relației contractuale și asigurarea continuității serviciilor”.

Electrica Furnizare – notificare de ultimă oră legată de prețuri

Așadar, Electrica Furnizare va aplica direct un preț al energiei active de 71 de bani/kWh la care se adaugă tarifele și taxele, după momentul în care plafonarea se ridică.

Nu știm dacă acest preț va fi și cel care va fi propus începând cu 1 aprilie 2025, când, potrivit actualei legislații, se ridică plafoanele. Ce știm este că acum se încheie tranzacții la prețuri de peste 500 de lei/MWh (50 de bani/kWh) la producător, pentru energie bandă cu livrare anul viitor, fără costuri de profilare pentru client și fără dezechilibre, așa cum a menționat sursa citată


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button