Economic

Creșterea vârstei de pensionare – efecte pe piața muncii

Creșterea vârstei de pensionare – efecte pe piața muncii.

Potrivit unui sondaj BestJobs, 3 din 5 candidați de peste 45 de ani s-au simțit discriminați la interviu cu privire la vârstă. De asemenea, 1 recrutor din 3 spune că a selectat candidații pe acest criteriu. Creșterea vârstei de pensionare produce noi efecte pe piața muncii.

O nouă lege crește vârsta de pensionare de la 61 de ani și 9 luni la 62 de ani, în cazul femeilor. Vizează creșterea treptată a acesteia până la 65 ani în 2035. Asta pentru a egala vârsta de pensionare a bărbaților. În prezent, pensionarii și beneficiarii de ajutor social reprezintă 39,5% dintre cei peste 10,8 milioane de cetățeni români inactivi economic, potrivit INS. Totodată, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă arată că aproape 63% dintre șomerii înregistrați în decembrie 2022 aveau peste 40 de ani.

Creșterea vârstei de pensionare – efecte pe piața muncii

Vârsta candidaților contează în ochii a peste 15% dintre recrutori. Dar mai mult de jumătate (57%) crede că acest lucru depinde foarte mult de specificul jobului. Atunci când analizează un CV, pe lângă vârstă, recrutorii se uită în special la experiența și studiile candidatului (peste 85%). Dar și la locație. Când vine vorba de cei mai în vârstă, 34% dintre recrutori susțin că sunt îngrijorați de lipsa candidaților de experiență cu tehnologia. 14%, de rezistența lor la schimbare. Alți 14%, de lipsa de deschidere privind învățarea de lucruri noi și de riscul crescut al apariției unor probleme de sănătate (tot 14%).

„Deși vârsta nu ar trebui să fie un criteriu important în procesul de recrutare, realitatea de pe piața muncii arată diferit. Angajații de peste 45 de ani întâmpină dificultăți în a concura cu candidații tineri pe poziții unde contează mai mult capacitatea de adaptare și dinamismul, decât experiența propriu-zisă. Pe termen lung, creșterea vârstei de pensionare va pune și mai multă presiune pe candidații mai în vârstă de sex feminin, categoria vizată de această măsură. Pentru a diminua efectele creșterii vârstei de pensionare, este nevoie de programe de instruire și reconversie profesională, astfel încât candidații de peste 45 de ani să rămână relevanți pe piața muncii”, a declarat Ana Vișian, Marketing Manager BestJobs România.

Creșterea vârstei de pensionare – efecte pe piața muncii

3 din 4 candidați participanți la sondajul BestJobs au de gând să mai lucreze și după pensionare. 62% doar pentru a rămâne activi, iar 38% pentru că au nevoie de bani. În acest sens, peste 35% ar lua în calcul să învețe o nouă specializare care să le ușureze experiența găsirii unui job, doar dacă le-ar solicita acest lucru angajatorul. 33%, dacă acest lucru ar fi disponibil gratuit. Aproape 12% ar învăța o nouă specializare indiferent de cost.

Dintre cei care au răspuns afirmativ, 39% ar participa la cursuri de formare în domeniul informaticii sau al altor tehnologii. 13% ar învăța o limbă străină. Tot 13% ar urma un curs pentru dezvoltarea abilităților de conducere sau de management. Aproape 10% ar participa la un curs de formare în domeniul relații cu clienții.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
1 Comentariu
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
1 an în urmă

[…] mai căutate job-uri de către […]

Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare