Economic

Cresc dobânzile pe piața financiară – cum se reflectă acest lucru pentru români?

  • parc_3.png

În timp ce publicațiile de știri vorbesc de recorduri pe ultimul deceniu la ROBOR (rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei și care este folosită ca referință la calculul dobânzilor multor credite bancare pentru populație), Banca Naționala a României „a scumpit” iar leii. Mai exact, dobânda cheie a urcat de la 3,00% la 3,75% la cea mai recentă ședință de politică monetară, cea din data de 10 mai 2022.Ce înseamnă creșterea dobânzii de referință a BNR pentru banii oamenilor?

Pe termen mediu (peste câteva luni), cei care au credite în lei cu dobândă variabilă, vor ajunge să plătească sume mai mari pentru ratele lunare. Totul depine de modul în care se actualizează dobanda, conform contractelor între bănci și clienți. Românii care au carduri de credit vor observa creșteri de dobânzi și mai rapid, aceste instrumente de împrumut devenind mai costisitoare.

Teoretic, există și o parte bună: este de așteptat ca în următoarea perioadă să crească dobânzile la depozite la multe bănci. Evident, este vorba doar despre depozitele ce urmează a fi constituite de către clienți. Totuși, valoarea câștigurilor din dobânzile depozitelor bancare va fi în continuare mult mai mică decât pierderea teoretică a valorii banilor determinată de rata inflației…

Costul împrumuturilor va crește în general în România, dar acest trend se poate observa și la nivel internațional. Tonul este dat chiar de Rezerva federală (FED), adică sistemul central bancar din Statele Unite ale Americii. Costul dolarilor americani devine mai mare, în curând se pare și costul euro va urma aceeași tendință. 

Leul nu poate face excepție într-un sistem economic global din care România este parte integrată. Ca țară încă departe de cele foarte dezvoltate, România resimte și mai accentuat orice vulnerabilitate economică. Creșterea dobânzilor de către băncile centrale este cauzată de situația economice globale – la acest capitol putem menționa efectele pandemiei, ale războiului din Ucraina și implicit problemele din lanțurile de aprovizionare și creșterea agresivă a prețurilor la energie.

În continuare, este recomandat ca cei interesați de operațiuni financiare – credite sau depozite bancare – să analizeze cu atenție cât mai multe dintre informațiile relevante existente în mediul online. La fel, se pot compara oferte de credit online, oferte de depozite online. Tot mai multe instituții financiare care operează pe piața din România (bănci comerciale și IFN-uri) investesc în digitalizare și asigură accesul online la împrumuturi și depozite.

Este de așteptat ca Banca Națională a României să continue să mărească dobânda cheie în cursul acestui an. Se va ajunge astfel la costuri și mai mare ale creditelor în lei ale căror costuri depind de rata ROBOR. De asemenea, cei dornici să își transfere economiile în depozite noi se pot aștepta la valori și mai mari ale dobânzilor promise de bănci în următoarele luni. Nu în ultimul rând, noile emisiuni de titluri de stat emise de Ministerul Finanțelor pentru populație ar putea consemna recorduri absolute ale valorilor de dobândă neimpozitabilă.

 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Citeşte şi...
Close
Back to top button