Economic

BNR. Cursul de schimb leu/euro s-a menținut relativ stabil în luna august

 

Cursul de schimb leu/euro s-a menținut, în luna august 2019, relativ stabil, potrivit datelor publicate în „Buletinul lunar”, elaborat de Banca Naţională a României (BNR).

„Cursul de schimb leu/euro s-a menținut relativ stabil în august, pe fondul diferențialului mai înalt al ratei dobânzii locale, chiar și în condițiile creșterii aversiunii globale față de risc și a volatilității pe piețele financiare internaționale, în principal ca urmare a reescaladării războiului comercial dintre SUA și China și a sporirii riscului unui Brexit fără acord. Influențele climatului extern au fost mai evidente la nivelul ratelor de schimb ale principalelor monede din regiune, care și-au accentuat/prelungit mișcarea ascendentă amorsată în a doua parte a lunii iulie, receptând însă și impactul unor factori locali”, se arată în document.

Pe ansamblul lunii august, forintul, zlotul și coroana cehă s-au depreciat față de euro cu 0,5%, 2%, respectiv 1%.

„Cotațiile pe termen mai lung ROBOR (3M-12M) și-au prelungit totuși tendinţa generală ușor descendentă, continuând să-și reducă ecartul pozitiv față de rata dobânzii de politică monetară, inclusiv în contextul așteptărilor instituțiilor de credit privind consolidarea, cel puțin pe termen scurt, a surplusului de rezerve, dar și menținerea controlului strict exercitat de banca centrală asupra lichidității”, subliniază documentul.

Valorile medii lunare ale cotațiilor ROBOR s-au redus faţă de luna precedentă cu 0,07 puncte procentuale în cazul maturității de 3 luni, până la 3,08%, și cu 0,13 puncte procentuale, respectiv 0,18 puncte procentuale în cazul termenelor de 6 luni și 12 luni, la 3,17%, respectiv 3,29%.

„Buletinul lunar” a fost realizat de BNR pe baza datelor statistice disponibile la data de 22 octombrie 2019.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button