Autorităţile statului român ar trebui să ia aminte de exemplul dat de un specialist britanic în domeniul fiscal / Povestea cu grădinarul şi tunsul ierbii

Autorităţile statului român ar trebui să ia aminte de exemplul dat de un specialist britanic în domeniul fiscal.
Creșterea taxelor și investițiile făcute de stat în economie prin creșterea cheltuielilor bugetare reprezintă un miraj toxic, care, pe termen mediu și lung, provoacă regres economic. Astfel se poate sintetiza prezentarea ținută de consultantul britanic Richard Teather, unul dintre cei mai importanți specialiști în domeniul fiscal, la Free Market Road Show, un eveniment organizat de Universitatea Româno-Americană.
Richard Teather susține că majorarea taxelor are un impact pozitiv asupra bugetului, însă doar într-o primă fază, pentru că ulterior încasările tind să scadă abrupt. În același timp, un nivel ridicat al intervenției statului în economie, prin creșterea cheltuielilor, poate genera locuri de muncă și avans economic, însă doar în faza inițială, pentru că, ulterior, efectul este unul profund negativ, cu impact mai ales asupra tinerilor care vor avea dificultăți în demersul de a își găsi un loc de muncă.
Autorităţile statului român ar trebui să ia aminte de exemplul dat de un specialist britanic în domeniul fiscal
„Mergeți, explorați, învățați, creați. Nu lăsați politicienii să vă tragă în jos cu reguli și restricții. Aveți curajul să priviți lumea ca pe un loc plin de oportunități”, a îndemnat consultantul britanic, citat de economica.net.
„Un exemplu simplu: am o grădină, iar iarba trebuie tunsă. Aș putea fie să tund eu iarba, fie să scriu un articol despre fiscalitate, să-l vând unei reviste și să plătesc un grădinar. Dacă primesc 70 de euro pentru articol și plătesc grădinarul cu 30 de euro, toată lumea câștigă: eu, redactorul, grădinarul, cititorii, pub-ul la care grădinarul oprește pentru o bere. Dar dacă taxele intervin și mie îmi rămân doar 34 de euro, iar grădinarul trebuie să fie plătit cu 46 de euro ca să-i rămână 30 net, tranzacția devine ineficientă. Renunț la scris și tund singur iarba. Astfel, redacția pierde articolul, grădinarul pierde clientul, pub-ul pierde vânzarea, iar economia pierde un lanț de valoare. Iar statul nu mai încasează nimic. Aceasta nu este doar o anecdotă. Se întâmplă de milioane de ori, în economie, la scară mică și mare. Companiile iau decizii de investiție în funcție de randamentul net. Dacă taxarea e prea mare, proiectele nu mai sunt viabile”, a relatat specialistul în economie.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

