Eco

Nostra Silva: „Dacă avem 8,8 milioane mc tăieri ilegale, cum este posibil ca administraţia silvică să identifice în pădure prejudicii de doar 100.000 mc anual?

 

Nostra Silva (Federaţia Proprietarilor de Păduri şi Păşuni din România) arată că sunt multe întrebări privind tăierile ilegale de copaci, din cauza cifrelor diferite ce circulă în spațiul public. „Dacă avem 8,8 milioane mc tăieri ilegale, aşa cum se vehiculează în spaţiul public, cum este posibil ca administraţia silvică, cu peste 20.000 angajaţi, cu răspundere gestionară pentru orice tăiere ilegală, să identifice în pădure prejudicii de doar 100.000 mc anual, iar toate organele de control la care se adaugă sesizările populaţiei prin serviciul 112 şi Inspectorul pădurii să conducă la confiscări fizice – prin toate controalele – sub 30.000 mc?” a spus Cătălin Tobescu, vicepreşedintele NOSTRA SILVA, într-un comunicat. „Eficienţa măsurilor de control este în continuare foarte redusă, controlul este greşit orientat: numai spre transportatori şi procesatori şi nu către pădure“, se mai precizează.

Abuzuri ale organelor de control

„O categorie foarte larg răspândită de confiscări şi abuzuri ale organelor de control sunt cele determinate de “constatări de diferenţe”, în timpul controlului circulaţiei masei lemnoase, între volumul înscris în documentele de însoţire şi cel “constatat” de organele de control. Alte amenzi sau confiscări se datorează unor erori umane de operare sau întârzieri de raportare în SUMAL – ceea ce nu înseamnă lemn tăiat ilegal.

Datele oficiale arată că 3,5 milioane locuinţe se încălzesc în România cu biomasă, consumul total fiind de 19,5 milioane tone. „Totalul biomasei forestiere legal exploatate – lemn de foc propriu-zis, la care se adaugă peleţi, lăturoaie şi rumeguş din prelucrarea lemnului – care ajunge la dispoziţia populaţiei este de maxim 11 milioane mc. Diferenţa o reprezintă lemn tăiat ilegal care alimentează această piaţă a lemnului de foc. În mod evident, aceasta este marea piaţă a lemnului tăiat ilegal!“, mai spun reprezentanții Nostra Silva. Aceștia mai arată că Inventarul Forestier Naţional (IFN) este singura referinţă de încredere legată de  starea pădurilor.

Foto: Tăieri ilegale din fosta proprietate a Composesoratului Borsa, județul Maramureș, realizate în perioada 2013-2015 (arată Nostra Silva)

Citiți și:

Nostra Silva: 98% din infracțiunile legate de păduri NU au fost sancționate în instanță


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare