Eco

Mai mulți brașoveni se plâng că se defrișează Tâmpa! Răspunsul oficial: „Nu s-a tăiat nimic“

  • copacitampa1_215992.jpg
 

O brașoveancă a postat recent pe Facebook imagini cu un camion plin de buşteni. „Accesul interzis bicicletelor și autovehiculelor… cu excepția celor încărcate cu butuci din rezervația naturală Tâmpa??? 2020 – Braşov, orașul de la poalele fostului munte Tâmpa“, a scris Diana Dulhac pe contul său de Facebook (foto). Cei mai mulți comentatori sunt indignați și nu cred că este vorba doar de curățarea terenului de arborii căzuți – cum s-a explicat în varianta oficială. După părerea comentatorilor, în imagini se văd copaci sănătoși care ar fi fost defrișați.

Lucrări forestiere până pe 31 octombrie

Nu este prima sesizare de acest gen. În ultima lună au mai apărut astfel de plângeri pe rețelele de socializare, reclamând că se fac „defrişări pe Şaua Tâmpei”. Sesizările au ajuns și la Primăria Brașov.

Reprezentantul Regiei Publice Locală a Pădurilor (RPLP) Kronstadt, Cristain Cojanu, ne-a declarat azi că nu s-au făcut niciodată defrișări pe Tâmpa, deoarece este o rezervație naturală. Acesta a precizat că se strâng copacii doborâți de vânt, și că lucrările forestiere de lângă rezervație vor dura până pe 31 octombrie, până când este valabilă autorizația. De asemenea, Cristain Cojanu a precizat că este vorba despre copacii găsiți la pământ.

Totuși, brașovenii care postează pe rețelele de socializare nu sunt mulțumiți de răspunsurile oficiale. Cei mai mulți spun că este vorba despre defrișări, ținând cont de numărul mare de copaci sănătoși ce sunt transportați cu camioanele, zilele acestea.

„Evitarea infestării cu gândaci de scoarță“

Lucrările forestiere au loc în zona Şchei, în apropiere de Şaua Tâmpei, zonă străbătută de traseele turistice care fac legătura între Braşov – Poiana Braşov – Vârful Postăvarul. Transportul lemnelor se face pe un drum forestier care trece pe la marginea rezervaţiei.

În răspunsul oficial al Regiei Publice Locală a Pădurilor (RPLP) Kronstadt se arată că se curăță zona de arborii rupți și doborâți de vânt în cursul anului 2015. „R.P.L.P. Kronstadt R.A are obligația recoltării integrale a acestor produse accidentale în vederea evitării apariției de focare de infestare cu gândaci de scoarță și menținerii unei stări fitosanitare bune“, se arată într-un document emis luna trecută.

Se pierd 3 hectare de pădure pe oră!

Amintim că România pierde 3 hectare de pădure pe oră, 62 de cazuri de tăieri ilegale înregistrându-se în fiecare zi, arată un raport Greenpeace România. Raportul a fost făcut pe baza datelor autorităţilor, fiind luate în calcul defrişările ilegale din perioada 2013 -2014. Tăierile ilegale de pădure din România din intervalul 2013-2014 au dus la prejudiciu de aproximativ 52,1 milioane de euro.

Pe pagina de Facebook a ONG-ului Agent Green a fost publicată o imagine din satelit de la granița României cu Ucraina. În timp ce pădurile din Ucraina par intacte, cele din România, din Maramureș, au fost rase.

Petiție pentru salvarea pădurilor!

Printr-o petiție se cere protejarea ultimelor „păduri încă neafectate de activități umane“. Până acum, peste 10.000 de persoane au semnat petiția.

„Cele mai vaste păduri virgine și cvasivirgine din zona temperată se găsesc în Carpații românești. Acestea sunt un rezervor de biodiversitate și adăpostesc floră și faună unice (33.000 de specii), cea mai mare populație de urși din Europa, specii rare și endemice și carnivore mari, precum râsul sau lupul.

România este însă o țară a fagilor, având de asemenea cele mai întinse păduri virgine și cvasivirgine de fag din Uniunea Europeană. Unicitatea acestor ecosisteme a fost recunoscută prin acordarea statutului de patrimoniu mondial UNESCO pădurilor de fag din Slovacia, Ucraina și Germania. Opt păduri de fag din România vor fi de asemenea înscrise ca situri UNESCO, completându-se astfel un prețios patrimoniu natural european“, arată Greenpeace.

Citiți și:

UPDATE BRAŞOV. Ce se întâmplă în Şaua Tâmpei

 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare