Eco

Holzindustrie Schweighofer se apără de acuzaţiile ecologiştilor

 

Holzindustrie Schweighofer face câteva clarificări legate de raportul Agenției de Investigații de Mediu (EIA), unde compania este acuzată, printre altele, că acceptă lemn tăiat ilegal. Reprezentanţii companiei arată într-un comunicat că sunt îngrijoraţi faţă de situația tăierilor ilegale de lemn din România şi că „Holzindustrie Schweighofer nu este parte din problemă, ci parte din soluție“.

„Un raport realizat de către Agenția de Investigații de Mediu (EIA), care analizează situația tăierilor ilegale de lemn din România, prezintă un număr foarte mare de acuzații false, bazate pe informații inexacte despre compania Holzindustrie Schweighofer, pentru care dorim să aducem o serie de clarificări….

Le impunem furnizorilor noștri să respecte toată legislația în vigoare și să dovedească proveniența legală a materialului lemnos pe care îl livrează. Mai mult decât atât, nu doar refuzăm orice transport de lemn suspect, care nu prezintă documentele legale complete și corecte, ci îl raportăm autorităților competente să investigheze și să sancționeze eventualele nereguli. Doar în ultimul an, Holzindustrie Schweighofer a respins și raportat 69 de transporturi de material lemnos cu documente neconforme “, se arată în comunicatul oficial.

Se arată că „Holzindustrie Schweighofer este singura companie din industria de prelucrare a lemnului din România care nu acceptă lemn provenit din parcuri naționale“.

„Dorim să clarificăm că recoltarea în parcurile naționale este permisă de lege în anumite zone (zonele tampon) și conform unor reguli speciale. Totuși, împărtășind opinia că aceste arii reprezintă un habitat cheie pentru conservarea miilor de specii, Holzindustrie Schweighofer s-a angajat în mod voluntar, la începutul anului 2015, să refuze orice livrare de lemn provenit din parcuri naționale.

În ceea ce privește livrările de lemn acceptate de HS înainte de asumarea acestui angajament, acestea proveneau exclusiv din zonele tampon, iar materialul lemnos era recoltat în conformitate cu planul de management al pădurilor aprobat de autorități, astfel că HS nu a achiziționat niciodată lemn tăiat ilegal, din arii protejate“, se menţionează în comunicat.

Acuzațiile de monopol pe rășinoase, respinse

De asemenea, reprezentanţii companiei resping acuzațiile de monopol pe rășinoase, „întrucât în România există aproximativ 5.000 de procesatori de lemn“. „Dorim să mai precizăm că HS este cel mai mare importator de lemn din România. Compania importă anual din ţările vecine peste 1 milion m3 lemn sub formă de buştean pentru care plătește taxe de peste 40 milioane lei, în timp ce din România pleacă în fiecare an, cu precădere în Extremul Orient, aproximativ 400.000 m3 lemn sub formă de buştean neprelucrat“, se spune în comunicat.

„Peste 70% din materia primă utilizată în industria de mobilă din România o reprezintă lemnul de foioase, nu de rășinoase, astfel că industria de prelucrare de cherestea de rășinoase nu este responsabilă de lipsa de materie primă sau de falimentele unor producători de mobilă de după anul 1990…Precizăm, de asemenea, că 95% dintre produsele Holzindustrie Schweighofer sunt produse cu valoare adăugată, din care mare parte sunt vândute direct în România, inclusiv către fabrici de mobile“, mai spun reprezentanţii Holzindustrie Schweighofer

Bonusuri şi penalizări pentru prestatori şi furnizori

Se mai fac precizări legate de bonusurile pentru prestatori: „EIA speculează că HS ar oferi bonusuri pentru tăierile de lemn ce depășesc limitele din APV (Act de Punere în Valoare – documentul de proveniență a materialelor lemnoase). De fapt, bonusul prevăzut în contractul de prestări servicii de exploatare este un bonus de calitate, oferit tuturor prestatorilor care asigură o bună sortare a materialului exploatat, nu produc prejudicii în fondul forestier, respectă regulile silvice de exploatare și reglementările de securitate în muncă etc. “

De asemenea, menţionează aspecte legate de penalizările pentru furnizori „EIA speculează în acest raport pe marginea unui extras dintr-un contract mai vechi al Holzindustrie Schweighofer care prevedea o penalizare pentru furnizori, dacă locul de recoltare a masei lemnoase era în realitate altul decât cel înscris în contract. Această clauză se referea la situația în care furnizorii aduceau material lemnos din alt județ decât cel înscris în contract (prețurile difereau în funcție de județ). Totuși, întreaga masă lemnoasă în discuție, indiferent de județul din care era recoltată, era de proveniență legală.

Această clauză, în vederea evitării unor confuzii, nu mai există în prezent în contractele noastre cu furnizorii“, se arată în comunicat.

Controalele făcute de Ministerul Mediului

Se fac precizări legate de controale Ministerului Mediului, la fabricile din Sebeș și Rădăuți . „Deoarece nu am primit încă o copie a acestui raport și nu cunoaștem conținutul integral și oficial al acestuia, nu putem comenta pe marginea informațiilor pe care le-ar putea include, însă putem aduce o primă clarificare a unor informații vehiculate în raportul EIA. Materialul lemnos confiscat la care se face referire în raportul EIA avea proveniență legală, nefiind vorba despre o confiscare fizică, de volum, ci doar valorică. S-a luat această decizie din cauza unor erori umane legate de operarea datelor sau de depășirea unor termene“, se menţionează.

În comunicat se spune că toate achizițiile de terenuri „realizate de Cascade Empire SRL, parte a grupului Holzindustrie Schweighofer, au fost verificate în detaliu, înainte de semnarea contractelor, de către case de avocatură internaționale, care au garantat conformitatea cu toate prevederile legale“. „Holzindustrie Schweighofer nu are nicio legatură cu modul în care s-au desfășurat retrocedările terenurilor forestiere în România“, se mai precizează în comunicat.

Au început operaţiunile la fabrica de la Reci

De asemenea, se anunţă că Holzindustrie Schweighofer a început operaţiunile în noua fabrică (foto) de chestea de la Reci, judeţul Covasna. „Acest proiect reprezintă o investiţie de 150 milioane de euro şi va genera 650 de locuri de muncă direct în fabrică şi alte peste 2.000 de locuri de muncă în regiune“, anunţă compania.

„Noua fabrică, a cărei construcţie a început în luna decembrie  a anului 2013, are o suprafaţă de 70 de hectare şi o capacitate de debitare anuală de 800.000 m3 lemn rotund, provenit exclusiv din păduri administrate durabil din Romania şi din alte ţări precum Polonia, Ungaria, Austria,Croaţia, Slovenia etc….În prezent, fabrica are peste 300 de angajaţi, însă numărul acestora va ajunge la 650, la capacitate maximă“, arată compania.

Holzindustrie Schweighofer este parte a Grupului Schweighofer și își are originile într-o afacere de familie austriacă, cu peste 400 de ani de experiență în industria de prelucrare a lemnului. Holzindustrie Schweighofer a deschis prima fabrică de cherestea în România în anul 2003, la Sebeș.

„În prezent, compania operează pe plan local alte două fabrici de cherestea – la Rădăuți și Reci, o fabrică de panouri încleiate din lemn masiv la Siret și una de panel la Comănești, generând peste 3.000 de locuri de muncă direct în aceste locații și mai mult de 10.000 de locuri de muncă indirect, în industrii conexe“, se arată în prezentarea companiei.

Citiţi şi: Holzindustrie Schweighofer, acuzată din nou de distrugerea pădurilor din România


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare