Eco

BRAŞOV. O biserică reclamată la Garda de Mediu pentru poluare fonică

  • bisericaderitvechiracadau.png
 

Mai mulţi locuitori ai cartierului Răcădău, din locuinţe aflate în apropierea Bisericii Ortodoxe de Stil vechi cu hramul Sf. Toma (Strada Tâmpei), au sesizat Comisariatul Gărzii de Mediu, reclamând „poluarea fonică”, adică faptul că sunt deranjaţi de volumul difuzoarelor amplasate în exteriorul bisericii, mai ales în timpul slujbelor religioase. Totuşi, slujbele sunt puse la difuzor cam o dată pe an, în ajunul şi în ziua hramului, Duminica Tomii (prima după Paşti).
„Această sesizare a fost o premieră pentru Garda de Mediu Braşov şi singura de acest gen de până acum. Am luat măsurile cuvenite, am verificat nivelul sonor în zonă şi am găsit înţelegere din partea parohiei respective, care a diminuat sonorul difuzoarelor amplasate în exterior. În jurul bisericii, este un cartier de locuinţe, iar cetăţenii au reclamat că la anumite ore îi deranjează volumul din boxele exterioare. Din alte cartiere nu am primit asemenea sesizări”, a declarat, după şedinţa Colegiului Prefectural de astăzi, Mircea Paraschiv (foto, dreapta), şeful Comisariatului Judeţean al Gărzii Naţionale de Mediu.

Amenzi de 801.000 lei în primul semestru

Instituţia a aplicat 39 de amenzi, în valoare totală de 801.000 lei, în primele şase luni ale acestui an, potrivit raportului prezentat astăzi în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural, de către comisarul-şef Mircea Paraschiv. În 32 de cazuri comisarii de mediu au aplicat amenzi în valoare totală de 131.000 lei, pentru poluări, iar şapte amenzi, în valoare totală de 670.000 lei, s-au dat pentru încălcări ale legislaţiei privind biodiversitatea. Pe lângă amenzi, ca măsură complementară, pentru 10 agenţi economici, Garda de Mediu a dispus suspendarea activităţii, iar într-un caz a cerut desfiinţarea lucrării.
În prima jumătate a anului 2016, Garda de Mediu a efectuat în judeţul Braşov 697 de controale, dintre care 338 planificate şi 359 neplanificate (autosesizări, tematice, poluări accidentale, pentru reglementare, cu alte autorităţi, pentru identificarea de obiective noi, respectarea condiţiilor din autorizaţie). Cele mai multe verificări, respectiv 552, s-au efectuat în domeniul poluării, iar 145 în domeniul biodiversităţii.
Tot în raportul de activitate pentru prima jumătate a acestui an, reprezentanţii Gărzii de Mediu menţionează că au primit 171 de reclamaţii, dintre care au fost soluţionate 120, restul fiind redirecţionate către alte instituţii sau clasate, după caz.
De asemenea, în perioada ianuarie-iunie au fost semnalate patru poluări accidentale, din care trei incendii şi o deversare accidentală de ape uzate neepurate.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button