Eco

Braşov. Cel mai bătrân stejar din România este la Mercheașa – Galerie Foto

  • DSC_0172_190025.JPG
  • DSC_0210_190028.JPG
  • vulcan 2_190033.JPG
  • DSC_0140_190027.JPG
  • DSC_0154_190026.JPG
  • DSC_0235_190029.JPG
  • DSC_0530_190032.JPG
  • lac_190034.JPG
  • DSC_0394_190030.JPG
 

15 brașoveni au avut ocazia de a descoperi sâmbătă, în cadrul unei excursii organizate de Fundația Propark Brașov și Asociația Carpaterra (custode al ariei propejate Complexul Geologic de la Racoș), zona Racoș-Mercheașa, adică vulcanul stins, lacul, și coloanele de bazalt de la Racoș, dar și cel mai bătrân stejar din România, care are peste 900 de ani. Arborele este în pășunea cu stejari de lângă Mercheașa și a fost descoperit în urmă cu mai mulți ani niște elevi care au participat la un concurs organizat de Fundația Mihai Eminescu Trust. Ulterior, specialiștii de la Institutul de Cercetări și Amenajări Silvice, au aproximat vârsta ar stejarului în baza măsurării circumferinței, care este de 9,2 metri. Această metodă de estimare a vârstei, folosită în Marea Britanie, are la bază un calcul simplu: la fiecare 100 de ani, circumferința unui stejar crește cu aproximativ un metru.
Acum, arborele este monument al naturii, iar reprezentații asociaței susțin că doresc să obțină statutul de zonă protejată și pentru pășunea cu stejari seculari de lângă Mercheașa, învecinată cu o altă zonă protejată, respectiv Dealurile Homoroadelor.
Tot în zonă este și cel mai tânăr munte din România, Gruiu, aflat la câțiva kilometri de Racoș, a cărui vârstă a fost estimată la aproximativ 500.000 de ani, fiind format în timpul erupțiilor vulcanice în urma cărora s-au format Munții Perșani. De altfel, reprezentanții Asociației Carpaterra susțin că vor face demersuri pentru includerea muntelui într-o zonă de protecție geologică, alături de Complexul Geologic Racoș.
Excursia a făcut parte din proiectul „Descoperă Natura din judeţul Braşov!”, finanțat de Fundația pentru Parteneriat care se desfăşoară în perioada mai-septembrie 2015.
„Ne dorim ca braşovenii şi turiştii să cunoască mai bine valorile naturale, culturale şi tradiţionale din ariile protejate şi în acest sens organizăm vizite în cinci arii protejate din județ, la Cheile Dopca, Coloanele de Bazalt, Cotul Turzunului, Dealurile Homoroadelor și Muntele Tâmpa. Participanţii beneficiază de transport, masă şi ghidaj gratuit, în limita a 15 locuri pentru fiecare tur. Excursiile se desfășoară în perioada iulie-septembrie, calendarul fiind publicat pe site-ul www.propark.ro”, a declarat coordonatorul proeictului, Roxana Iordăchescu.
Proiectul este implementat în parteneriat cu Agenţia Metropolitană pentru Dezvoltare Durabilă Braşov, Agenţia pentru Protecţia Mediului Braşov, Asociaţia Carpaterra, Asociaţia pentru Integrare Socială şi Protecţia Mediului „Feed-Back” Braşov (ApIS PM „Feed-Back”), Asociaţia „Braşovul Pedalează”.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare