Delicte

[ViDEO] Sindicaliştii din penitenciare, denunţ împotriva ministrului Justiției pentru fals în declarații

 

Sindicatul Independent Danubius – Drobeta din Penitenciarul Drobeta-Turnu Severin, afiliat la Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor a transmis către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție un denunț împotriva Ralucăi Alexandra Prună, ministru al Justiției, pentru infracțiunea de fals în declarații în formă continuată în legătură cu o organizație internațională la care România este parte.
„Apreciem că fapta ministrului Justiției Raluca Alexandra Prună, dincolo de caracterul reprobabil și imoral, îmbracă un caracter penal că aceste declarații implică dezinformarea voită în contextul unui angajament al României față de Curtea Europeană a Drepturilor Omului și că este de natură a produce consecințe juridice, scopul afirmației mincinoase fiind evitarea unei posibile sancțiuni”.

Considerăm că faptele ministrului justiției, doamna Raluca Alexandra Prună, intră sub incidența:

• art. 236 Cod Penal privind falsul în declarații și

• art. 328 Cod Penal privind infracțiuni de fals comise în legătură̆ cu o organizație internațională”, precizează Mihai Bărbulescu, președintele sindicatului.

Moţiunea simplă iniţiată de PSD împotriva ministrului Justiţiei, Raluca Prună, pe aceeaşi temă cu a denunţului sindicaliştilor, a fost adoptată, marţi, de plenul Camerei Deputaţilor, cu 155 de voturi „pentru”.
Deputații dezbătuseră, marțea trecută, în lipsa ministrului Raluca Prună, moțiunea simplă, inițiată de PSD, „Și minciuna poate să ucidă”. Moțiunea cerea demisia ministrului Justiției pentru o serie de afirmații (video) făcute de Raluca Prună în plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) din 6 octombrie, când a susținut „că a mințit la CEDO” despre situația fondurilor alocate pentru penitenciare.
Textul denunțului se află la acest link.

Sindicaliştii reamintesc prevederile legale pe care şi-au întemeiat demersul, pe care îl puteţi vedea aici.

CODUL PENAL din 17 iulie 2009 (*actualizat*) (LEGEA nr. 286/2009) (actualizat până la data 23 iulie 2016*)
Articolul 326 – Falsul în declaraţii
Declararea necorespunzătoare a adevărului, făcută unei persoane dintre cele prevăzute în art. 175 sau unei unităţi în care aceasta îşi desfăşoară activitatea în vederea producerii unei consecinţe juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurărilor, declaraţia făcută serveşte la producerea acelei consecinţe, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
(…)
Articolul 328 – Infracţiuni de fals comise în legătură cu autoritatea unui stat străin 
Dispoziţiile cuprinse în prezentul capitol se aplică şi atunci când fapta priveşte acte emise de o autoritate competentă a unui stat străin sau de o organizaţie internaţională instituită printr-un tratat la care România este parte sau declaraţii ori o identitate asumate în faţa acesteia.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button