Poliţişti braşoveni, angrenaţi în destructurarea unei grupări specializate în evaziune fiscală
Peste 100 de poliţişti din cadrul inspectoratelor de poliţie judeţene Bihor, Braşov Arad, Ilfov, şi Prahova au ajutat la efectuarea a 28 de percheziţii, ieri, în patru judeţe şi în municipiul Braşov, la sediile unor firme și locuințele unor persoane bănuite de constituire de grup infracțional organizat, evaziune fiscală, spălare de bani, înșelăciune și exercitarea fără drept a unei profesii.
În urma acţiunilor, 14 persoane cu vârste cuprinse între 26 și 42 de ani, din Bihor Arad, și Ilfov și din municipiul București, au fost conduse la audieri.
În cauză sunt vizate şi trei societăţi comerciale cu sediile în municipiul Oradea și în municipiul București.
Cercetările în caz sunt efectuate de polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Poliţiei Judeţene Bihor, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor.
În urma acţiunilor, poliţiştii au descoperit aproape 244.000 lei, 25.570 euro și 37.500 HUF, aparatură conexă domeniului medical și diverse documente și înscrisuri.
Suspecţii ar fi creat un circuit comercial şi financiar bancar fictiv, în domeniul achiziţionării de bunuri.
„Achizițiile ar fi vizat ochelari cu efect terapeutic, ceasuri de mână electronice ce au curea din material textil și aparate laser semiconductor – terapeutic, prezentat sub formă de ceas de mână, saltele, plite cu inducție, seturi de vase de pe piața intracomunitară și extracomunitară (China), precum și servicii de call center și servicii de promovare și vânzare a produselor respective pe piața internă”, se explică într-un comunicat remis de Poliţia Română.
În urma cercetărilor efectuate, există suspiciunea că firmele cu comportament de tip fantomă ar fi asigurat intermedierea scriptică între societățile furnizoare intracomunitare/ extracomunitare/interne și agenții economici reali, în vederea supradimensionării cheltuielilor și pentru acumularea obligațiilor fiscale în sarcina societăților de sacrificiu, prin transferarea responsabilității achitării TVA și a impozitului pe profit de la societățile beneficiare reale, la societăți de tip „fantomă”.
Astfel, ar fi fost comercializate produse și servicii în valoare de peste 30 de milioane de lei, în scopul eludării de către societățile beneficiare a taxelor și impozitelor datorate bugetului general consolidat al statului, reprezentând TVA și impozit pe profit.
Prejudiciul total cauzat bugetului general consolidat al statului prin aceste operaţiuni fictive este estimat la 8.000.000 de lei.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.