Delicte

Cum a reușit o grupare să obțină ilegal 2 milioane de lei de la case de amanet. Percheziții (video)

Cum a reușit o grupare să obțină ilegal 2 milioane de lei de la case de amanet…

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Pitești au pus în aplicare, astăzi, 27 de mandate de percheziție domiciliară. Acțiunea a avut loc în județele Argeș, Brăila, Prahova, Hunedoara, Ilfov și municipiul București. Au participat și polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Pitești, având sprijinul polițiștilor din cadrul brigăzilor și serviciilor de combatere a criminalității organizate din București, Ploiești, Alba, Brăila, Hunedoara și Vâlcea. Cauza penală vizează săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, înșelăciune, tentativă la înșelaciune și punerea în circulație de valori falsificate străine.


„Din cercetările efectuate a reieșit faptul că, începând cu luna noiembrie 2021 și până în prezent, membrii unui grup infracțional organizat care acționează pe raza județului Argeș au indus în eroare operatorii unor case de amanet, cu sediile în județele Argeș, Dâmbovița, Prahova, Caraș-Severin și Constanța, prin plasarea de bijuterii și monede din aur (ducați) contrafăcute și prin solicitarea de împrumuturi în baza contractelor de amanet încheiate, producând în patrimoniile persoanelor vătămate, identificate până în prezent, un prejudiciu estimat la aproximativ 2.000.000 lei”, a informat DIICOT.


Metodele convenționale de verificare utilizate de operatorii caselor de amanet nu au putut descoperi falsul, întrucât obiectele au fost minuțios lucrate și au un înveliș consistent din aur de diferite karate, conform anchetatorilor.
De asemenea, pe durata procedurii de introducere în regim de amanet a bijuteriilor și monedelor contrafăcute, suspecții au manifestat un comportament menit să distragă atenția angajaților pentru ca verificarea autenticității bunurilor să fie superficială.
Membrii grupului infracțional îi asigurau pe operatorii caselor de amanet că vor respecta obligațiile contractuale, iar pentru a le câștiga încrederea, achitau în avans comisionul, însă după împlinirea termenului pentru care au fost încheiate contractele nu se mai prezentau să revendice și să ridice obiectele amanetate.

În urma perchezițiilor efectuate, au fost identificate și ridicate bijuterii susceptibile a fi contrafăcute, telefoane mobile, documente cu valoare probatorie, sume de bani, precum și alte mijloace de probă. În baza mandatelor de aducere emise în cauză, 14 suspecți vor fi conduși la audieri.


Acțiunile au fost realizate cu sprijinul luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale Brăila, al jandarmilor Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei, ai Inspectoratului de Jandarmi Județean Argeș și ai grupărilor de jandarmi mobile din Craiova, Ploiești și Timișoara.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale din Poliția Română.
Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare