„Zestrea” din Poarta Carpaţilor a plecat în Capitală
O echipă a Centrului de Ecologie Montană Braşov a derulat în perioada iulie-noiembrie 2018 proiectul cultural „Comorile lăzilor de zestre din Poarta Carpaţilor”, prin care au fost descoperite, cercetate şi imortalizate piese vestimentare de mare valoare etnografică din zona Bran-Moieciu-Fundata, cele mai multe dintre ele aflate în „colecţiile de familie”, transmise din generaţie în generaţie.
Cutreierând satele brănene, autorii proiectului au descoperit prin lăzile de zestre ale bunicilor bogăția patrimoniului textil specific zonei (piese de port popular, scoarțe și covoare etc.), păstrat în credința că moștenirea e sfântă, este de la mama, bunica sau străbunica. Observând că mai sunt oameni care păstrează, colecționează și conservă prin mici colecții particulare aceste piese, alături de alte piese de patrimoniu etnografic, autorii proiectului și-au propus stimularea interesului întregii comunități pentru păstrarea și promovarea acestor valori identitare prin purtarea la sărbători sau cu prilejul unor evenimente culturale care marchează momente de referință din viață satului.
Pe perioada proiectului s-au creat două rute culturale de punere în valoare a patrimoniului cultural material și imaterial din Poartă Carpaților, care au fost inaugurate și promovate în octombrie și noiembrie, cu ajutorul Administrației Fondului Cultural Național şi al Ministerului Turismului, prin două infotripuri adresate persoanelor influențe din zona turismului cultural național. Cele două rute au fost popularizate prin intermediul unei hărți tipărită în 2000 de exemplare.
Broşură culturală multilingvă
Întreaga acțiune de documentare cu caracter etnografic și vizual a costumelor tradiționale brănene a fost transpusă sub forma unei broșuri culturale care evidențiază frumusețea și unicitatea elementelor de port, punând accent pe detaliile cusăturilor pieselor de costum, țesături și simbolistica. Broșură va fi disponibilă în format digital pe website-ul Centrului de Ecologie Montană (https://cem.ro), în limbile română, engleză și germană, dar și în format tipărit, în limba română – exemplare diseminate în biblioteci, cercetători din domeniul etnografic, păstrătorilor de comori din patrimoniul textil românesc, și participanților și localnicilor implicați în activitățile proiectului.
Toate aceste bogații ale patrimoniului textil din zona Fundata-Moieciu-Bran au fost expuse la Centrul de Informare Turistică Poartă Schei, Brașov, în perioada 16-28 octombrie, vizitatorii putând admira pe lângă fotografii și câteva costume autentice provenite din colecții particulare, unele dintre ele fiind vechi de peste 100 de ani. Expoziția a avut rolul de a promova costumul tradițional din Bran surprins de artistul fotograf, dar și expunerea unor elemente de port tradițional pentru că publicul participant să vizualizeze pe viu caracteristicile acestor costume și elementele de unicitate specifice. Expoziția itinerantă este deschisă publicului bucureștean în perioada 14 -23 noiembrie, într-o locație neconvențională din Centrul Vechi. Proiectul are o finalitate practică pentru că identifică piesele de patrimoniu etnografic, oferă modalități de conservare și promovare a acestuia și, totodată, urmărește reactivarea meșteșugurilor casnice, ceea ce va conduce la păstrarea specificului cultural local alături de alte valori identitare tradiționale.
Pentru acest proiect, Centrul de Ecologie Montană a beneficiat de o cofinanţare de la Administraţia Fondului Cultural Naţional.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.