Cultură

Vinerea Sfântă, ziua care amintește cât de mult a iubit Dumnezeu lumea

  • IMG_7950_208874.JPG
 

Credincioșii romano-­catolici, reformați și evanghelici se pregătesc să celebreze duminică Învierea Domnului, mister al credinței prin care s-a arătat oamenilor dragostea infinită a lui Dumnezeu, care „atât de mult a iubit lumea, încât L­-a dat pe unicul Său Fiu, pentru ca aceia care cred în El să nu piară, ci să aibă viață veșnică”.).
Sărbătorile Paștelui sau „triudum­ul pascal” (cum se numesc la catolici) au început deja de ieri, Joia Sfântă, când a avut loc Liturghia ce reamintește Cina cea de Taină, iar preoții, inclusiv Papa, au spălat picioarele credincioșilor. În timpul Triduum-ului Pascal, Biserica Catolică celebrează cu solemnitate Misterul Mântuirii, comemorându-l, prin celebrări speciale, pe Domnul Cristos răstignit, înmormântat și înviat. Triduum-ul Pascal începe cu Sfânta Liturghie din seara zilei de Joia Sfântă și se termină cu Sfânta Liturghie din noaptea Învierii Domnului.
Vinerea Sfântă (Vinerea Mare) este zi de post și rugăciune, moment de reculegere și de împăcare pentru creștini, fiind unul din momentele cele mai austere ale calendarului liturgic creștin, când are loc în lăcașurile de cult emoționanta procesiune cu Sfânta Cruce și cele 14 stațiuni (opriri).
Astăzi, nu se celebrează Sfânta Liturghie, dar după-amiază are loc o comemorare a Patimii și Morţii lui Cristos și adorarea Sfintei Cruci. În Vinerea Sfântă s­e celebrează Răstignirea Domnului, „ziua cea mai tragică din istoria omenirii”, ceremoniile începând după ora 15.00 (când Isus a murit pe Cruce), credincioșii și preoții fiind chemați să se îmbrace în haine roșii, pentru a comemora jertfa sângeroasă. Preoții s­e vor ruga cu fața la pământ, în semn de profundă umilință, vor citi texte despre istoria pătimirii, apoi se va face rugăciunea universală pentru toată Biserica și pentru lume. Sf. Cruce va fi adusă de preot în biserică, acoperită de văl, iar preotul o va descoperi în fața credincioșilor ce sunt îndemnați s-o adore în tăcere.

Vigilia Pascală

Sărbătorile Paștelui sau „tridum­ul pascal” (cum se numesc la catolici) au început deja de ieri, Joia Sfântă, când a avut loc Liturghia ce reamintește Cina cea de Taină, iar preoții, inclusiv Papa, au spălat picioarele credincioșilor. De altfel, Sfântul Părinte Francisc a spălat picioarele a 12 deținuți. În timpul Tridumului Pascal, Biserica Catolică celebrează cu solemnitate Misterul Mântuirii, comemorându-l, prin celebrări speciale, pe Domnul Cristos răstignit, înmormântat și înviat. Tridumul Pascal începe cu Sfânta Liturghie din seara zilei de Joia Sfântă și se termină cu Sfânta Liturghie din noaptea Învierii Domnului.

Mâine, în Sâmbăta Sfântă, zi aliturgică, după vechi tradiții, Biserica stă simbolic la mormântul Răscumpărătorului și jelește moartea Lui. Slujba de Înviere poartă denumirea de Vigilia Pascală la catolici, pentru că în această noapte de sâmbătă spre duminică, Biserica stă de veghe, așteaptă Învierea lui Cristos și o celebrează prin tainele sfinte, întreaga ceremonie, care se săvârșește noaptea, fiind considerată „apogeul întregului an liturgic”.

Citiți și:

Papa a spălat picioarele unor refugiați creștini și necreștini

BRAŞOV. Opera, în concert la Biserica Romano-Catolică


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button