[ViDEO] BRAŞOV. Un film controversat şi neconfortabil
Filmul „Vânătoarea” al lui Thomas Vinterberg este propunerea Cinematecii Libris pentru proiecţia lunii noiembrie.
„Vânătoarea” este un film post-Dogma 95. „Dogma 95” este manifestul cinematografic al lui Thomas Vinterberg și Lars Von Trier, doi tineri – la mijlocul anilor 90 – regizori din Danemarca care au vrut să revoluționeze lumea cinematografiei, cu un set de reguli stricte. Ideea principală era că un film trebuie făcut în condiții 100% naturale și nimeni nu are voie să își asume meritul pentru el. Astfel nici un film apărut sub egida „Dogma 95” nu menționa cine este regizorul, scenaristul sau actorii. Filmările se făceau chiar în locurile descrise în scenariu, aveau să fie folosite doar camere de filmat care puteau fi manevrate cu o singură mână, doar lumină naturală și doar sunetele naturale produse de locul ales. Acest curent cinematografic a durat circa 10 ani.
Se numește „Vânătoarea”, însă nu este nicidecum un film de aventură.
Este povestea lui Lucas (), un educator de grădiniță dintr-un orășel de provincie din Danemarca. Viața lui Lucas pare că s-a redresat după un divorț dureros: face parte dintr-un cerc de prieteni, are o nouă iubită și este în relații foarte bune cu fiul său adolescent. Pe lângă toate acestea, Lucas este foarte îndrăgit de copiii de la grădiniță, de părinții acestora și de comunitatea orășelului în general. Totul se va schimba însă peste noapte, iar eroul nostru va ajunge paria societății. De ce? Din cauza unei minciuni aparent nevinovate din partea unei fetițe de la grădiniță care dezvoltă o pasiune pentru educatorul ei. Ea îi mărturisește această pasiune și lui Lucas, însă acesta îi explică că toți copiii sunt tratați la fel și că nu poate avea preferați. Simțindu-se respinsă, fetița inventează o poveste conform căreia a fost atinsă într-un mod nepotrivit de către acesta. Povestea ajunge de la părinții fetiței la conducerea grădiniței și de acolo în tot orășelul. Scandalul provocat trezește resentimente și prejudecăți în rândul oamenilor ce transformă comunitatea lor armonioasă într-o gloată plină de ură desprinsă parcă din epoca medievală, unde furcile și torțele au fost înlocuite cu bârfe și acționări în instanță. Astfel, vânătoarea poate începe.
Apărut în 2012, filmul a generat foarte multă vâlvă și controversă pentru că atinge un subiect foarte sensibil pe care nu mulți se simt confortabil să îl discute. La fel ca și capodopera lui Michael Haneke din 2009, „Panglica albă”, filmul lui Vinterberg pune la îndoială inocența copiilor și certitudinea adulților că aceștia spun întotdeauna adevărul.
Vinterberg a distribuit în controversatul rol o fetiță dulcică, blonduță, cu o fetișoară cum nu se poate mai inocentă. Oricât de rațional ai fi este greu de crezut, uitându-te la acest omuleț, că este capabil de asemenea grozăvii. Și tocmai aici este geniul regizorului care dozează foarte bine povestea și nu încearcă nicidecum să fie imparțial. Un alt mare atu al filmului este Madds Mikkelsen, poate cel mai talentat actor pe care l-a avut Danemarca vreodată care face, în opinia multora, cel mai bun rol al carierei sale.
Pentru vă convinge, sunteţi invitaţi astăzi, de la ora 20.00, la Librăria Șt. O. Iosif, pentru proiecția filmului „Vânătoarea” în regia lui Thomas Vinterberg. Intrarea este liberă.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.