[ViDEO] BRAȘOV. Șase confesiuni și trei limbi materne unite prin muzică
A doua duminică din ediția a X-a a Festivalului Musica Barcensis aduce astăzi de la ora 17.00, la Biserica Fortificată din Prejmer, Jugendbachchor – Corul de Tineret Bach și Capella Coronensis, conduse de Steffen Schlandt, care este și organistul Bisericii Negre, care vor oferi un concert de muzică sacră și piese de inspiraue folclorică. Intrarea la concert este gratuită.
Jugendbachchor – Corul de tineret Bach al Bisericii Evanghelice C.A. (Honterusgemeinde) a fost înființat în anul 1993 de către Eckart Schlandt, ca adăugire la corul „mare” Bach. Începând cu anul 2004, Steffen Schlandt este dirijorul, atât al corului de tineret, cât și al corului mare Bach. Cântăreții au alcătuit împreună un repertoriu ce cuprinde intonări pentru 4 până la 8 voci, din perioada Evului Mediu până la modernism. Cei aproximativ 20 de membri fac parte din șase confesiuni și vorbesc trei limbi materne. Corul de tineret Bach a participat, înainte de toate, la răspândirea repertoriului sacru prin concerte în Transilvania, apelând totodată la bogata zestre de tradiție muzicală locală.
În ultimii ani au fost create două DVD-uri și patru CD-uri, care conțin piese necunoscute și uitate, fiind readuse astfel la lumină. Totodată, Corul de tineret Bach dorește să atragă atenția asupra valorosului și amenințatului peisaj organistic transilvănean, oferind numeroase concerte caritabile pentru susținerea proiectelor de restaurare. Ca semn al aprecierii sale generale, Corul de tineret Bach a fost invitat în turnee locale și în străinătate (München, Dresden, Zürich, Winterthur, Ulm, Stuttgart ș.a.). „Corul reprezintă, fără urmă de îndoială, diversitatea colorată culturală a Transilvaniei și a României”, afirmă organizatorii.
Ansamblul brașovean Capella Coronensis este format de Steffen Schlandt pentru a interpreta muzică vocal-instrumentală cu specific religios. Repertoriul constă în lucrări din epoca barocă, clasică și romantică din Europa și continentul american. Compozițiile autohtone sunt prezente în concertele ansamblului, fiind acordată o atenție sporită repertoriului mai puțin cunoscut – descoperit în arhive și biblioteci din România. Distribuția variază în funcție de repertoriu, iar membrii ansamblului preiau de multe ori roluri solistice.
Programul concertului:
Claudio Monteverdi (1567-1643) – Vespro della Beata Vergine, 1610: Dixit Dominus
Duarte Lobo (1565-1646) – Audivi vocem in coelo
Jaques Arcadelt (1507-1568) – Il bianco e dolce cigno
Franz Krommer (1759-1831) – Concertino pentru flaut și oboi în Do major:
Allegro – Adagio – Menuetto – Allegro
Franz Schubert (1797-1828) – Misa în La bemol major, D. 678: Kyrie
Gheorghe Cucu (1882-1932) – Miluiește-mă, Dumnezeule (Psalmul 50)
Tudor Jarda (1922-2007) – Mă luai, luai
Vasile Spătărelu (1938-2005) – Floare albastră (Versuri: Mihai Eminescu)
Johann Lukas Hedwig (1802-1849) – Ein Loblied
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.