Cultură

[ViDEO] BRAȘOV. (Re)descoperind „un loc prietenos”

  • IMG_2161_221884.JPG
  • IMG_2158_221882.JPG
  • IMG_2151_221883.JPG
  • IMG_3452_221887.JPG
  • img-3442.jpg
  • IMG_2169_221889.JPG
 

Sute de braşoveni, de toate vârstele, dar mai ales copii, au trecut pragul Bibliotecii Judeţene „George Bariţiu”, (re)descoperind instituţia ca pe „un loc prietenos”, unul dintre sloganurile după care s-a desfășurat Nocturna Bibliotecii, când sediul central şi Casa Baiulescu (unde sunt Alianţa Franceză, Centrul Cultural Maghiar, secţia de Periodice şi Biblioteca Engleză) au fost deschise până în miez de noapte, pentru amatorii de cultură şi de inovaţie. Şi nu au fost puțini cei atrași, mai ales dintre cei mai micuţi, pentru care irezistibile au fost instalaţiile din faţa sediului central al instituţiei, dar şi atelierele de creaţie sau labirintul sonor.

Nu despre cărți și despre lectură, ci despre cunoașterea prin experiment

În acest an, s-a vorbit foarte puțin despre cărți în sine și despre lectură, tema acestei sărbători fiind experiment şi inovaţie, ilustrată prin diverse instalaţii. De exemplu, la etajul sediului central, vizitatorii au încercat să iasă din labirintul sonor (video 1)- un careu de 4 pe 4 metru, în care erau provocaţi să ajungă dintr-un capăt în celălalt, fără a provoca sunetele care-i avertizau că au luat-o pe un drum greşit. Labirintul sonor este o creaţie a Laborazon Makerspace Braşov. „E o idee mai veche, inspirată de o expoziţie din Olanda, unde erau tot felul de interacţiuni pe bază de mişcare şi mi s-a părut interesantă ideea de a te baza pe simţul auditiv şi a-ţi face o imagine spaţială în minte, decât pe indicatorii vizuali – noi suntem obişnuiţi să ne bazăm pe vedere. Practic, asta este o instalaţie foarte explorativă în care trebuie să te gândeşti ce ai făcut şi în plus efectul este că se face şi o coregrafie, cei care intră în labirint fac un mic dans, fără să-şi dea seama”, a afirmat Alina Floroi – „head cook” Laborazon, aşa cum se autointitulează ea. „Instalaţia este compusă dintr-un senzor care poziţionează personajul. În momentul în care este întâlnit un «obstacol» nevăzut, se aude un sunet, iar ideea e să parcurgă labirintul fără să provoace sunetele”, a explicat și Ciprian Branea, omul cu partea tehnică.

O altă atracţie pentru copii a fost spaţiul de înţelegere a fizicii, din faţa sediului central al Bibliotecii, o expoziţie interactivă organizată şi prezentată de Ioana Balaban (Expoziţii Călătoare), menită să-i ajute pe copii să se familiarizeze cy diverse principii și fenomene fizice prin intermediul experimentelor. „De exemplu, învaţă despre densitatea lichidelor, prin intermediul a 4 cilindri, în care sunt substanţe diferite. Avem apă, ulei, detergent lichid, şi apă cu ulei. În interiorul tuburilor sunt bile, iar când rotim sistemul putem observa cum cad bilele din cilindri şi cum viteza diferă în funcţie de lichid. De asemenea, putem vedea şi cum se separă apa de ulei, care au densităţi diferite. Mai învaţă despre echilibru, mai avem pendulul lui Maxwell, despre magnetism, propagarea undelor etc. Obiectele au fost create de sculptorul braşovean Daniel Roşca”, a explicat Ioana Balaban.

Copiii, „prizonieri în zona bibliotecii”

Tot de interes au fost şi atelierele creative de la Alianţa Franceză, unde copiii au fost învăţaţi să creeze hârtie marmorată, cu ajutorul culorilor în apă. Tot aici, micuții au fost fascinați de experienţele şi experimente cu profesoara de chimie Adriana Neculăiţă. De asemenea, înghesuială a fost și la atelierul de mobilier pictat, din mansardă, unde cei prezenți au învățat de la artista Pál Tünde să deseneze cu culori acrilice modele pe bucățele din lemn.
Cei mari au avut ocazia să se delecteze, la Biblioteca engleză, cu cocktailuri de fructe, colorate şi inspirate de cărţi celebre, botezate după titlul acestora pe care trebuiau să le ghicească. De asemenea, cei care s-au simţit în stare puteau intra în rolul unui bibliotecar, în cadrul unui concurs de găsit cărţi, pe baza unor indicii. Câştigul a fost o carte de buzunar oferită de bibliotecă.

În cadrul acestui eveniment a avut loc şi un tur de biciclete între Sediul central al bibliotecii (Bd. Eroilor nr. 35) şi Filiala nr. 6 (Str. Iuliu Maniu nr. 6), pentru a ilustra conceptul „Biblioteca este o călătorie”. Au mai fost şi lansări de carte – „Donbas” de Jacques Săndulescu, proiecţie de filme motivaţionale despre ştiinţă, lideri şi succes din reţeaua TED, ghidaje în bibliotecă, expoziţii etc. „Am încercat să facem întregul eveniment sub semnul experimentului. De fapt, ne-am dorit ca biblioteca să nu mai însemne loc în care vii şi ţi se dă o carte pe care să o citeşti, ci locul în care vii să experimentezi, după modelul american. Am vrea ca peste 2-3 ani să facem un Science Fest – un festival al ştiinţelor şi e un prim pas spre un astfel de eveniment. Potenţial există, mai ales din partea copiilor şi dacă îi vom avea prizonieri de mici în zona bibliotecii, îi vom avea cu siguranţă şi ca adulţi, chiar dacă tehnologiile vor evolua mult”, a încheiat Daniel Nazare (video 2), directorul Bibliotecii Judeţene „George Bariţiu”.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button