Cultură

[ViDEO] BRAŞOV. Protestatarii de la teatru: „Noi suntem Ronaldo și Messi vs. banca de rezerve”

  • IMG_4488_223441.JPG
 

„Colectivul de protestatari” (cum s-au autointitulat) de la Teatrul „Sică Alexandrescu” pregătesc pentru vineri o nouă acţiune de protest în faţa sediului instituţiei. De data aceasta, una legală, au susţinut ei astăzi, într-un conferinţă de presă organizată în garderoba Sălii Studio.

„Ieșim în stradă să cerem anularea concursului pentru postul de manager al teatrului! Procedura legală nu a fost respectată! Concursul a fost lipsit de imparțialitate! Mai mult decât atât, nu putem accepta să fim reprezentați de un om care amenință cu moartea alți oameni! Avem nevoie de susținerea voastră. Vă așteptăm alături de cei curajoși, cei care nu lasă capul plecat în fața abuzurilor Primăriei și a nedreptății!”, este, în esenţă, mesajul pe care l-au transmis ulterior şi pe Facebook, unde au creat o nouă pagină de eveniment, pe modelul celei pentru „picnic pe câmpul de luptă”, masa pe care au luat-o pe treptele teatrului duminică.

Reprezentanţii protestatarilor, în frunte cu actriţa Ada Galeş şi cu regizorul Claudiu Goga, fostul manager al teatrului, au reiterat decizia lor de a nu urca pe scenă până când Primăria Braşov nu va relua procedura de concurs, întrucât ei consideră că acesta, mai ales interviul la care a fost supus unicul candidat rămas în cursă după proba scrisă, Dan Marius Zarafescu, a fost o „mascaradă”, comisia nefiind deloc imparţială, astfel că nu i-au pus întrebări, ci l-au elogiat. Mai mult, prin vocea actriţei Iulia Popescu, ei susţin că proiectul de management pe care l-a prezentat candidatul la interviu „nu este implementabil”, „nu rezonează cu Braşovul”, pentru că Zarafescu nu ştie câte săli are teatrul, nu cunoaşte actorii, nu a văzut nici un spectacol la „Sică Alexandrescu”, şi-a conceput bugetul pe stagiune, nu pe an calendaristic, altfel că ar avea trei premiere, în loc de patru, că are idei de promovare fără a preciza de unde va lua banii, că a inclus proiecte cu regizori cu care nu a discutat, că vrea să concedieze pompierul, deşi e ilegal, să renunţe la secretarul literar etc. Cu alte cuvinte, este incompetent. Ei mai acuză faptul că Primăria a dat două anunţuri pentru concurs, cu erată între ele, ultimul fiind publicat în 30 august, iar depunerea dosarelor s-a încheiat în 12 septembrie, astfel că nu s-a fi respectat termenul de 21 de zile.

Se simt ameninţaţi cu moartea, dar ocoliţi de Primărie

În ciuda evidenţei, a faptului că de două săptămâni au suspendat reprezentaţiile, ceea ce, printre altele, reprezintă o încălcare a Codului Muncii şi a Legii 62/2011, protestatarii spun că acţiunile lor sunt nu doar morale, ci şi în limitele legii. În plus, ei spun că se simt ameninţaţi în „casa” lor – teatrul, că nu se simt în siguranţă, date fiind „amenințările, injuriile și blestemele pe care candidatul Zarafescu le-a adresat membrilor comisiei după ce a fost respins la concursul din mai”. „Ne simţim ameninţaţi şi ne e frică de acest om, care a ameninţat cu moartea mai mulţi oameni”, a mai spus Ada Galeş.
Totuşi, actorii spun că ei nu au primit ameninţări, ci doar Claudiu Goga a menționat că a fost ameninţat „toamna trecută”, dar nu a vrut să precizeze din partea cui.

„S-a comis o «crimă» și nu putem sta nepăsători”

Întrebaţi de ce totuşi, la început protestul era manifestat prin buline, întreruperi în spectacole pentru a-şi citi mesajele, iar acum prin suspendarea reprezentațiilor, Marius Cordoş a precizat „Până nu-ţi urli nedreptatea şi oful, nu te bagă nimeni în seamă”. Ei spun că se simt obligaţi să reacţioneze, fiindcă „s-a comis o «crimă» la care am asistat” (nota red.- interviul), fără a putea spune care ar fi, în opinia lor, „mobilul crimei”.
Până una alta, protestatarii ar vrea să ştie „de ce fuge primarul Scripcaru de noi şi de ce fuge viceprimarul Costel de noi? Am trimis mailuri, ne-am dus în Primărie, nu ne-a băgat nimeni în seamă”.

Revin acuzaţiile la adresa Primăriei

În altă ordine de idei, Claudiu Goga a precizat că „eu am plecat (nota red. – și-a dat demisia în noiembrie 2015) pentru că sala teatrului era închiriată de Primărie după bunul plac, pentru tot felul de evenimente, ne suspendau spectacolele, repetiţiile, săptămână de săptămână, veneau cu un anumit tip de public, pe bani mulţi, practic, canibalizau publicul. La noi, la teatru nu ajungea nici un ban din închirierea sălii, iar utilităţile erau plătite de noi”. Mai mult, evenimentele diferite mai scoteau şi publicul din sală, nemulţumit de ceea ce vedea. „Eu am asistat la o piesă cu Maia Morgenstern, unde biletul era 100 de lei. Jumătate dintre spectatori au plecat la mijlocul piesei, deoarece noi i-am obişnuit cu un nivel ridicat”, a spus şi Marius Cordoş.
Actorii susţin că ei îşi fac treaba bine din moment ce nu se mai găsesc bilete la piese şi că în timp au reuşit să educe publicul braşovean. „Eu sunt actriţă aici de 18 ani, iar la început veneau la teatru spectatori care fluierau şi care ţipau obscenităţi. Acum vine cu totul o altă categorie de public”, a declarat actriţa Iulia Popescu.
De altfel, Goga a ţinut să puncteze, toţi asumându-şi aroganţa: „Trupa asta, cei 13 actori care protestăm, din 21, ţine pe spatele ei tot repertoriul teatrului. Şi nu e vorba doar de muncă, ci de calitate. Dacă este să ne comparăm CV-urile, noi suntem Ronaldo şi Messi vs. banca de rezerve. Dacă pleacă ceilalţi opt, care sunt în sindicat, fără probleme putem continua”.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button