[ViDEO] BRAȘOV. Poftiți la dans istoric!
Pentru al treilea an consecutiv, braşovenii şi turiştii pot lua contact cu dansurile istorice şi costumele vechi de sute de ani. Ei sunt invitaţi sâmbătă, de la ora 18.00, la Centrul Cultural Reduta, la cea de-a III-a ediţie a Festivalului de dans istoric Romana. Intrarea este gratuită, iar la final, spectatorii pot învăţa şi câţiva paşi din dansul românesc de salon, în cadrul unui atelier interactiv de dans istoric. Anul trecut, peste 40 de persoane au urcat pe scenă şi au încercat să înveţe paşii dansului „Romana”, inspirat din jocurile populare româneşti, precum Ardeleana, Haţegana, jocul bănăţean Pe picior, Învârtita sau Braşoveanca. „Romana” este un dans de societate de coloană inventat în anul 1849 de academicianul Iacob Mureşianu, care a dorit ca și românii să aibă un dans de salon. Festivalul de dans Romana s-a bucurat de un real succes datorită originalităţii, fiind primul festival de dans istoric din România. „Suntem bucuroşi că pentru al treilea an consecutiv putem oferi publicului braşovean şi turiştilor posibilitatea de a admira timp de mai multe ore pe scena Centrului Cultural „Reduta” o serie de trupe, formaţii de dans şi muzică veche. Mâine (astăzi – n.r.), de la ora 18.00, la Coresi, va fi o avanpremieră, cu Ansamblul «Măgura» din Codlea şi Ansamblul de dans «Baroco», aceştia din urmă prezentând un dans de la curtea Regelui Ludovic al XIV-lea”, a declarat dr. Valer Rus, managerul Muzeului „Casa Mureşenilor”, inițiatorul și organizatorul festivalului.
„Romana” s-a dansat în iarna anului 1851, în sala de Bal a vechii Redute, la Balul „Reuniunii femeilor române”. „Ideea este că acest dans a fost inventat tot într-o toamnă târzie, aici în Casa Mureşenilor, din dorinţa de a avea şi noi românii, un dans de societate. În acest an, trupele participante sunt Ansamblul Măgura Codlea, care va dansa Romana, formaţia „Trei parale”, din Bucureşti, care va susţine un recital- «Talmeş Balmeş», ansamblul de dans „Baroco”, Braşov, Ansamblul de muzică veche „Codex”, din Sfântu Gheorghe, Ansamblul de dans „Passeggio” Cluj Napoca, ce va prezenta spectacolul „Condurii prinţeselor”. Seara se va încheia cu atelierul interactiv de dans istoric, în care spectatorii vor fi invitaţi pe scenă şi vor putea exersa mişcări de dans istoric”, precizat astăzi, Marius Cisar, managerul Centrului Cultural „Reduta”, gazda și coorganizatorul festivalului.
Evenimentul îşi propune diversificarea ofertei cultural-turistice din Braşov prin permanentizarea unei manifestări de tip festival comunitar, menit să valorifice zestrea culturală europeană de tip imaterial, mai exact, dansurile şi muzica istorice. Proiectul este finanţat anul acesta din bugetul Consiliului Judeţean Braşov.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.