Cultură

[ViDEO] BRAŞOV. „Piesa scoţiană”, în cea mai recentă ecranizare

 

William Shakespeare este cel mai cunoscut dramaturg al lumii şi nu încape nici o îndoială că şi universalitatea limbii engleze a contribuit la această notorietate. Datorită popularității acestei limbi – care în ziua de astăzi pare că este vorbită de tot mapamondul – piesele lui William Shakespeare au avut parte de foarte multe puneri în scenă în teatrele din toată lumea, dar și de foarte multe ecranizări. 
„Macbeth” este o piesă mai specială în repertoriul lui Shakespeare în sensul în care, deși este una din capodopere, ea este evitată deseori când vine vorba de puneri în scenă. Acest lucru este făcut din superstiție, pentru că de la prima montare a ei în 1606 și până în zilele noastre, piesa a fost urmărită de ghinioane (decoruri au luat foc, actori s-au îmbolnăvit, ba chiar au murit și oameni). Din acest motiv oamenii teatrului nu îi rostesc niciodată numele, ci referindu-se la ea vorbesc despre „piesa scoțiană”. Pentru că piesa este inspirată din viața regelui scoțian Macbeth, care a condus despotic această țară la mijlocul secolului al XI-lea.
De-a-lungul istoriei filmului piesa „Macbeth” a avut trei mari adaptări pentru marele ecran: în 1948 (regizat și jucat de Orson Welles), în 1971 (regizat de Roman Polanski cu Jon Finch în rolul principal) și în 2015.
Varianta din 2015 este cea pe care Cinemateca Libris a ales-o pentru proiecția lunii octombrie. Regizorul acestui film este relativ anonimul Justin Kurzel, iar în rolurile principale îi regăsim pe Michael Fassbender și Marion Cotillard. Această versiune de „Macbeth” este una pe cât de viscerală, pe cât de seducătoare. Moartea și violența domină atmosfera filmului care, în mod curios, nu este apăsătoare și inconfortabilă, ci mai degrabă una de visare și meditație. Povestea lui Shakespeare este universală și vorbește franc despre ascensiune și declin, moralitate și onoare. Regele lui Michael Fassbender este unul barbar, visceral, dar totuși sensibil. Regina lui Marion Cotillard (considerată pe nedrept drept veriga slabă a filmului pentru că nu este vorbitoare nativă de limbă engleză) este puternică, seducătoare și suavă.

Sunteţi aşteptaţi astăzi, de la ora 20.00, la Librăria Șt. O. Iosif, pentru proiecția filmului „Macbeth”, varianta din 2015. Intrarea este liberă.

 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare