[ViDEO] BRAȘOV. „Părintele” cântecelor „Aşa-i românul” și „Tu, Ardeal” ne cântă în această seară
Fost membru al Cenaclului „Flacăra”, părintele Doru Gheaja (foto și video) vine astăzi la Brașov pentru un concert de muzică populară transilvăneană, alături de membrii Cenaclului „Lumină lină”. A ales preoţia, dar a rămas aproape de muzica populară, de folclor. În urmă cu patru decenii a fost descoperit de Adrian Păunescu care l-a cooptat în Cenaclul „Flacăra”. Ajutat de poet, Doru Gheaja este cel care a lansat cunoscuta piesă „Aşa-i românul“, culeasă din judeţul Sibiu, de pe Valea Hârtibaciului. Ulterior, Adrian Păunescu i-a scris textul la cântecul „Colindul Apusenilor”, cunoscut ca „Tu, Ardeal”, a cărui linie melodică este luată de preot de la priceasna „Simone, spune-mi tu dacă mă iubeşti”. Potrivit „Adevărul”, fiu de preot, Doru Gheaja a călcat pe urmele tatălui îndeplinindu-i astfel părintelui său o mare dorinţă. Chemat în 1976, odată cu reînfiinţarea Episcopiei de Alba Iulia, să ajute la reorganizarea acestei episcopii, preotul Doru Gheaja slujeşte de ani buni în Parohia „Buna Vestire” din centrul oraşului Alba Iulia. Biserica în care slujeşte este ctitorită în secolul XVIII de protopopul Nicolae Raţiu, cel care a fost duhovnicul lui Horea, l-a spovedit în celulă pe eroul neamului înainte de a fi tras pe roată. De loc din judeţul Sibiu, preotul Doru Gheaja este un mare iubitor de muzică bisericească şi folclor. Înainte de preoţie, a fost cooptat în Ansamblul Regiunii Braşov, iar ulterior a intrat în Ansamblul profesionist de cântece şi jocuri „Mureşul” din Târgu-Mureş. „Am stat în acest ansamblu până în anul 1969. Poate mai rămâneam, dar tatăl meu a murit în anul 1968 şi am hotărât să plec de la Târgu Mureş şi să mă hirotonisesc, pentru că tata îşi dorea foarte mult să fiu şi eu preot”, a povestit Doru Gheaja, pentru sursa citată. Colaborarea cu Adrian Păunescu a continuat şi după 1990, când Cenaclul Flacăra s-a reluat sub denumirea „Totuşi iubirea”. Îşi aminteşte cu emoţie de anul 1992, atunci când a fost cu cenaclul la Chişinău, la sfinţirea statuii lui Ştefan cel Mare, unde a cântat alături de maestrul Tudor Gheorghe şi regretaţii Aldea şi Doina Teodorovici. Preotul a înregistrat de-a lungul timpului trei CD-uri: „Colinde”, „Pricesne” şi „Tu Ardeal, străbun pământ”.
Concertul din această seară face parte din calendarul manifestării Întâlnirea Tinerilor Ortodocși (ITO) 2019 de la Brașov.
Citiți și:
BRAȘOV. Sute de tineri ortodocși într-o procesiune entuziastă (VIDEO)
BRAȘOV. Îndrăgitul părinte Constantin Necula le vorbește tinerilor
BRAȘOV. Procesiunea luminii și a portului popular în prima seară a ITO 2019
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.