Cultură

[ViDEO] BRAȘOV. O expoziție încifrată, în dar pentru orașul natal

  • IMG_3178_222359.JPG
  • IMG_3179_222360.JPG
  • IMG_3182_222362.JPG
  • IMG_3186_222363.JPG
  • IMG_3181_222364.JPG
  • IMG_3183_222365.JPG
  • IMG_3188_222366.JPG
  • IMG_3187_222367.JPG
 

Oricine s-ar aștepta ca în expoziţia de pictură „Braşov, oraşul sufletului meu” să găsească surprinse, măcar stilizate, din unghiuri personale, Biserica Neagră, Casa Sfatului, Tâmpa, Șcheiul. Nimic din toate acestea în cele 25 de tablouri, semnate de Bartha Ladislau (Laszlo), pe care le puteți admira în Galeria Kron-Art (Postăvarului 18), până la finele lunii. Bartha Ladislau este braşovean prin naştere, dar de mulți ani este stabilit în Elveţia. A trecut și prin Spania, unde a avut mai multe expoziţii, și a condus, timp de 10 ani, şcoala de muzică şi arte plastice din Leon, pe care a fondat-o împreună cu soţia, muziciana Doina Bartha Pulcă. Expoziţia este prima adusă de artistul Bartha Ladislau la Braşov. Numit de spanioli „pictor al ideilor”, Bartha vă propune un joc al descifrării mesajelor încriptate în culori, forme și lucruri încărcate de simbolistică. „Titlul acestei expoziţii este ca un dar pentru acasă, unde mai trăieşte mama artistului. El a venit la Braşov cu tot ceea ce a acumulat, cu toată ştiinţa pe care o deţine. Important în pictura lui Bartha Ladislau sunt mesajele încifrate. Asta pentru că artiştii lucrează cu poezia plastică, nu folosesc cuvinte. În «Al 13-lea val», de exemplu, abordează ideea mării, legată de feminitate, dar şi cimitir al marinarilor. Pictorul ne reaminteşte că marea te îngroapă, dar înseamnă şi renaştere, o refacere permanentă a vieţii. Este ideea de regenerare”, a explicat artistul și scriitorul Gabriel Stan (video), custodele Galeriei Kron-Art.

El a menționat că la Braşov nu a existat o şcoală de pictură, cum este, printre altele, cea de la Baia Mare, cu toate că au fost în orașul nostru de-a lungul timpului pictori foarte buni. „Totuşi, ceva e identificabil în pictura acestor artişti, care s-au născut sau au creat la Braşov. Un tip de sensibilitate aparte şi o aplecare spre frumos. Bartha Ladislau s-a născut în Braşov şi este îndrăgostit de Braşov. Braşovul te îmbolnăveşte de frumuseţe”, a subliniat Stan.

El crede că o altă lucrare ce merită studiată este tripticul cubului Rubik, al cărui sens merge dincolo de matematică și de îndemânare: „Este un cub cu mesaj. Fundalul este unul cosmic, dar pe acesta este cubul, element de inteligenţă, dar şi picătura de spiritualitate”.

Printre lucrările expuse se află şi un colaj cu ceapă şi alune americane care „pare să aducă ceapa direct în sufragerie, pictorul nu ne-o pictează, ne-o oferă. Ceapa este şi ea un simbol al organizării spiritului, iar aluna, sămânţa, trimite tot la ideea de regenerare”, potrivit lui Gabriel Stan.

„Pare o pictură facilă ceea ce creează Bartha şi la prima vedere nu-ţi dai seama că are atâta încărcătură”, a încheiat custodele expoziției.

Mai multe puteți afla din video și galeria foto.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare