Cultură

[ViDEO] BRAȘOV. „Nu am să uit cât voi trăi…”

  • IMG_5981_244001.JPG
 

Istoricul Marius Oprea (video) a lansat miercuri, la Casa Sfatului, cartea „Ziua care nu se uită. Revolta brașovenilor din 15 Noiembrie 1987”, realizată împreună cu Flori Bălănescu și cu Stejărel Olaru, ce cuprinde mărturii integrale ale participanților la Revolta anticomunistă a muncitorilor de la uzina de autocamioane Steagul Roșu din Brașov, din 15 Noiembrie 1987.

„Despre Revolta din 15 Noiembrie 1987 am lansat un prim volum în urmă cu 15 ani, cu același titlu «Ziua care nu se uită». Această a doua ediție de fapt este o nouă carte de trei ori mai voluminoasă decât prima, pentru că are 600 de pagini, cuprinde mărturii integrale ale participanților la Revolta anticomunistă din urmă cu 30 de ani. Este vorba despre cei care au ieșit atunci în stradă și au avut curajul extraordinar de a striga «Jos comunismul», «Jos Ceaușescu» și au cântat „Deșteaptă-te, române”, cântec interzis în acea perioadă. Pe de altă parte, am avut acces și la documente din arhiva Securității, la dosarele lor de urmărire, pe parcursul anilor în care s-au aflat în deportare în alte zone ale țării. Aș dori să spun că fără concursul Asociației «Brașov 15 Noiembrie 1987» nu aș fi reușit să scriu această carte”, a declarat Marius Oprea, la lansarea volumului, în prezența „novembriștilor”.

El a ținut să precizeze că a copilărit în cartierul Steagu’ Roșu (azi cartierul Astra), alături de o parte dintre participanții la Revolta anticomunistă, a jucat fotbal pe maidan, legându-l foarte multe amintiri de acei ani ai copilăriei.

„Viața cotidiană din acel moment era un climat propice pentru izbucnirea unei revolte. Mi-aduc aminte când mama mă trezea la patru dimineața să mergem să stăm la rând la lapte și eram nemulțumit într-un fel că fratele meu, care era mai mic, era lăsat să doarmă. Orele nesfârșite petrecute la cozi m-au făcut nu să am ideea de a scrie această carte, ci să am datoria de a o face, în primul rând pentru curajul și jertfa celor care au ieșit în stradă nu numai pentru revendicările economice, ci pentru faptul că ei au înțeles că sistemul este putred. Ceea ce au scandat ei în locul unde s-a ridicat Troița, «Jos comunismul», «Jos Ceaușescu», este răscolitor și poate fi considerat adevăratul început al Revoluției din 1989, care avea să ducă la căderea regimului comunist în România”, a precizat Marius Oprea.

Istoricul Stejărel Olaru (foto 2, dreapta) a explicat cum s-a ajuns la titlul „Ziua care nu se uită”: „Încă de la primul volum, când veneam la Brașov și înregistram mărturiile dumneavoastră, apoi le transcriam și ne înfioram, am observat că fiecare spunea la un moment dat: «nu am să uit cât voi trăi… » și i-am spus lui Marius asta e, ăsta e titlul «Ziua care nu se uită»”.

Citiți și:

BRAȘOV. De la umilință la curaj extraordinar

BRAȘOV. 15 noiembrie va fi zi de sărbătoare a orașului


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare