Cultură

[ViDEO] BRAȘOV. Monument al eroilor brașovecheni și al eroilor români care au trecut primii Carpații

  • monument2_261873.jpg
  • IMG_0946_261876.JPG
  • IMG_0953_261877.JPG
  • IMG_0956_261871.JPG
  • IMG_0968_261870.JPG
  • img-0965.jpg
  • img-0966.jpg
 

Înaltpreasfinţitul Laurențiu Streza, mitropolitul Ardealului, prezent astăzi la hramul Bisericii Sf. Nicolae din Șcheii Brașovului, a onorat apoi invitaţia preoţilor parohi de la Parohia Ortodoxă Română Brașovul Vechi (Biserica Adormirea Maicii Domnului, de pe Bisericii Române), de a sfinţi un monument al eroilor din Războiul de Reîntregire (Primul Război Mondial).

La momentul solemn au participat preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Veştea, vicepreşedintele Adrian Gabor, subprefectul Adrian Folea, col. Cristian Elly Paliştan, comandantul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi „Nicolae Titulescu”, care a asigurat garda de onoare, conducerea Inspectoratului Şcolar al Judeţului – Ariana Bucur şi Michaela Judele, comandantul Brigăzii 2 Vânători de Munte, general Cristian Teglaş, comandantul Academiei Forţelor Aeriene, general Gabriel Răducanu, membri ai Societăţii Junilor Braşovecheni, care au sediul şi două troiţe acolo, copii ai comunităţii, ai parohiei, care au asigurat, intonând cântece patriotice, fundalul sonor când au fost depuse coroanele de flori. La finalul slujbei de sfinţire, mitropolitul i-a felicitat pe iniţiatori şi le-a spus celor prezenţi că aceste monumente închinate eroilor sub cea mai bună formă de a cinsti Centenarul Unirii, moment istoric realizat cu multă jertfă. ÎPS Laurenţiu a reamintit că a participat, împreună cu Jandarmeria şi cu Armata, la numeroase acţiuni comemorative în acest an, la Braşov, şi crede că Braşovul are nevoie de un monument reprezentativ pentru eroii din perioada 1916-1918, pentru realizarea căruia şi-a dat deja binecuvântarea. „Cel mai potrivit lucru pe care poate să-l facă o ființă umană este de a fi recunoscătoare față de trecut, ca să putem prețui prezentul și mai ales să avem o șansă și în viitor. Împreună cu toate instituțiile Statului am reușit să înălțăm, să reabilităm anumite monumente care ne vor aduce aminte și de acum înainte că cei care și-au dat viața pentru noi, întâi de toate cei care au murit în război, stau la temelia vieții noastre de astăzi”, a spus ierarhul.

Concept vizual încărcat de simboluri

Monumentul sfinţit acum comemorează jertfa depusă de brașovecheni, dar și a eroilor îngropați în cimitirul parohial, pentru reîntregirea neamului, după cum a explicat părintele Ionuţ Margin, paroh din 2012. De altfel, este şi un monument funerar, adăpostind osemintele eroilor români care, în septembrie 1916, au trecut Carpaţii şi au căzut în prima bătălie pentru eliberarea Braşovului. Osemintele au fost mutate ulterior de lângă capelă lângă zidul pe care este zugrăvită icoana Învierii Domnului, iar în 1984, când a fost îngropat inginerul Vasile Sechel, director al Uzinei Tractorul, au fost descoperite, mormântul său fiind aşezat alături. Monumentul, realizat de arhitecta Alina Maria Fota, are drept concepţie vizuală motive geometrice tradiţionale româneşti, cu puternică încărcătură spirituală, simbolizând traseul vieţii de la naştere (botez) până la moarte (înălţare) şi înviere. De altfel, parastasul s-a încheiat, după „Veşnica pomenire”, cu „Hristos a înviat!” (video 2). „Dumnezeu a făcut ca în acest an Centenar să reuşim să facem acest monument, după ce am descoperit şi numele eroilor. Până atunci, făceam parastas fără să le ştim numele. Cum spunea şi profesorul Ioan Vlad, care a studiat mult acea epocă, sunt mult mai mulţi eroi jertfiţi pentru reîntregirea neamului atunci. Şi cum era singurul cimitir românesc, au ajuns aici, chiar pe neştiute. Tuturor le este închinat acest monument, dar ne este destinat şi nouă, şi generaţiilor următoare, pentru a nu uita că avem rădăcini puternice, de care se leagă identitatea noastră. Mulțumesc tuturor celor are au venit astăzi aici ca împreună să receptăm pentru comunitatea brașoveană acest monument închinat jertfei celor care s-au născut aici, la Brașov, și au murit în timpul războiului de reîntregire în diferite părți ale țării și ale lumii și celor care în primul val de intrare a românilor în Brașov și-au găsit odihna în acest cimitir al Brașovului Vechi”, a spus pr. Margin (video 1).
Celor prezenţi le-au fost date broşuri ilustrate (foto 6, 7, 8) care prezintă istoricul detaliat al creării acestui monument al eroilor. Toate cheltuielile pentru acesta au fost suportate din fondurile bisericii, cu sprijinul unor sponsori.

Citiți și:

BRAȘOV. Mitropolitul Ardealului, la hramul Bisericii Sf. Nicolae din Șchei


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button