Cultură

[ViDEO] BRAȘOV. Junii nu activează doar zece zile pe an

  • img-2266.jpg
 

Toată lumea cunoaşte Coborârea Junilor în Cetate, din Duminica Tomii (prima după Paști), dar puţini ştiu că Junii din Şcheii Braşovului şi Braşovul Vechi au, în afara acestuia, atât de spectaculos, şi alte evenimente pe care le desfășoară pe parcursul anului. Puțini brașoveni știu câte grupuri de Juni sunt și cum să-i diferențieze, care le sunt obiectele rituale și jocurile specifice.
Tocmai pentru a se face mai bine cunoscuţi publicului braşovean și nu numai, la cinci ani de la înfiinţarea Uniunii Junilor din Şcheii Braşovului şi Braşovechi şi în anul în care au primit sediul, aceștia îi invită pe braşoveni să îi cunoască și în cadrul altor evenimente culturale, pe care Uniunea le va organiza în lunile de toamnă. „Este important să organizăm şi altfel de momente care să atragă atenţia publicului braşovean asupta faptului că, în afară de Duminica Tomii, Junii organizează şi altfel de evenimente. Încercăm să promovăm şi Jocurile strămoşeşti, care spunem că ar trebui să fie o mândrie a Braşovului, pentru că acest obicei s-a păstrat în mediul urban, nu există un oraş care să aibă hora sau jocul strămoşesc, organizată nu de un ansamblu de dansatori profesioniști, ci de membrii comunităţii”, a explicat dr. Alexandru Stănescu (video), secretarul Uniunii Junilor din Şcheii Braşovului şi Braşovechi.

Casa Junilor din strada Prundului nr. 1 (la Poarta Șchei) va găzdui vineri, de la ora 19.00, primul eveniment de promovare a Junilor, lansarea unui volum care reprezintă o încercare a Uniunii Junilor de a transmite publicului larg informaţii despre frumoasele tradiţii din Şchei şi Braşovechi. Prin intermediul textelor şi mai ales al fotografiilor, autorul volumului, Alexandru Stănescu, reuşeşte să ilustreze o parte din sărbătorile şi ritualurile din Săptămâna Luminată în Şcheii Braşovului şi în Cetate, precum învestirea şerjilor, mersul cu strochitul, marţea cu plăcinte, aruncatul n ţol sau ziua de călări. Volumul oferă informaţii despre geneza şi evoluţia societăţilor junilor, portul tradiţional şi moştenirea culturală braşoveană. „Acest album cuprinde o parte din obiceiurile junilor şi poze cu ei. Trebuie să înţeleagă toată lumea că noi nu suntem un o formaţie artistică și că nu apărem doar o dată pe an să facem spectacol. Este un obicei al Şcheiului şi al Braşovechiului şi pentru acest lucru îl promovăm”, a explicat Florin Clipea, vicepreşedintele Uniunii Junilor din Şcheii Braşovului şi Braşovechi. El a ținut să mulțumească Primăriei și Consiliului Local Brașov, pentru sprijinul, în primul rând financiar, acordat.

Pe 29 septembrie va avea loc vizionarea filmului documentar „Tradiţiile junilor din Şcheii Braşovului şi Braşovechi”. În lunile octombrie şi noiembrie vor fi organizate alte ediţii ale „serilor urbane”. În cadrul acestor serate culturale se va prezenta patrimoniul cultural construit, dar şi cel imaterial – unele tradiţii din Şcheii Braşovului. Prezentarea va fi accesibilă şi atractivă prin demonstraţii, proiecţii video şi workshop-uri. „Am încercat să le readucem în atenţia contemporanilor prin metode luate din domeniul educaţiei informale. Este mai uşor să faci în sediul junilor, nu la şcoală, o proiecţie video, unde junii să îşi povestească tradiţiile sau unde să facem o prezentare a costumelor junilor sau a bucatelor care se pregătesc la o anumită sărbătoare a junilor, decât să vorbim despre ele într-un cadru formal”, a subliniat Alexandru Stănescu.

„Mulţi brașoveni se mândresc cu Junii şi se mândresc cu această tradiţie, dar conform unui studiu, făcut în urmă cu aproape patru ani, cam 70 % din elevii de liceu încurcau grupurile şi nu ştiau simbolurile Junilor, spuneau de spadă şi suliţă, în loc de steag şi buzdugan. Asta înseamnă că mai este de lucrat şi poate ar trebui să existe cursuri speciale, chiar cursuri opţionale prin școli pe tema patrimoniului imaterial reprezentat de Juni. Există și multă confuzie, generată de tot felul de teorii, care circulă pe internet despre Juni, lucruri inexacte, eronate și multă fabulație”, a mai spus Alexandru Stănescu.

Un alt eveniment aşteptat şi organizat de Uniunea Junilor va fi în 20 octombrie, când se va redeschide o expoziţie realizată în colaborare cu Complexul Muzeal „Astra” din Dumbrava Sibiului. Este vorba despre o colecţie de 39 de statuete cu junii călare, care datează de mai bine de un secol.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button