[ViDEO] BRAŞOV. Junii Braşovecheni vă invită la petrecere pe Dealul Straja
O paradă a Junilor Braşovecheni şi a portului popular, ateliere pentru copii şi adulţi, echitaţie şi aruncatul buzduganului, iniţiere în Hora Junilor, concerte de muzică uşoară şi populară au loc în cadrul evenimentului Serbările Cetăţii, ediţia a II-a, care se desfăşoară în perioada 8-10 iunie, pe dealul Straja de lângă Cetăţuia Braşovului.
Evenimentul face parte din proiectul „Tradiţii Braşovechene în România Centenarului”, proiect iniţiat de Societatea Junilor Braşovecheni şi finanţat din bugetul municipiului Braşov, şi are scopul de a promova şi de a pune în valoare patrimoniul cultural imaterial braşovean, în contextul aniversării Centenarului României Mari.
„Obiceiurile vechii comunităţi româneşti din Braşovechi sunt îndeobşte puţin cunoscute, deşi românii din zona de nord a Braşovului au avut tradiţii asemănătoare cu ale românilor din Şcheii Braşovului. Aceste obiceiuri sunt perpetuate până în zilele noastre de către Societatea Junilor Braşovecheni, care doreşte ca în anul Centenarului Marii Uniri să lărgească audienţa, să caute publicuri noi, promovând tradiţiile şi portul popular din Braşovechi, în cadrul unor evenimente culturale tradiţionale (jocurile, maialurile), care se vor desfăşura în spaţii pline de semnificaţii istorice ca Dealul Straja şi Cetăţuia sau Crucea de la Foişorul Roşu. Publicul-ţintă îl reprezintă localnicii, turiştii, amatorii de tradiţii şi de activităţi interactive în aer liber”, a declarat preşedintele Societăţii Junilor Braşovecheni, Mihai Moraru (video 1).
Activităţile propuse în cadrul proiectului „Tradiţii Braşovechene în România Centenarului” mai cuprind pe lângă evenimentul Serbările Cetăţii, un joc strămoşesc, un maial, precum şi editarea broşurii „Tradiţii Braşovechene. Junii Braşovecheni la Centenarul României Mari” a cărei lansare va avea loc în luna septembrie.
„Prin acestea, dorim să aducem în faţa publicului o parte din patrimoniul imaterial şi mobil al vechii comunităţi româneşti din Braşovechi”, a adăugat sursa citată.
Viceprimarul Costel Mihai (video 2) a precizat că acesta este cel de-al doilea dintre proiectele culturale pe care le finanţează în acest an municipalitatea, după „Săptămâna Comediei” recent încheiată, cele 19 proiecte având un buget total două milioane de lei.
Evenimentul „Serbările Cetăţii” începe astăzi, cu un spectacol intitulat Seara şlagărelor româneşti, eveniment dedicat copiilor talentaţi la care participă copii invitaţi din toată ţara,
Pe lângă spectacolele folclorice, pe parcursul celor două zile sunt organizate ateliere pentru copii şi adulţi, lecţii de echitaţie, aruncatul buzduganului, iniţiere în Hora Junilor.
Programul
Vineri, 8 IUNIE 2018/ 18.00-20.00
Spectacol
SEARA ȘLAGĂRELOR ROMÂNEȘTI
Eveniment dedicat copiilor talentați; participă copii invitați din toată România
Prezentator eveniment: Marius Stroe
Invitați: Carmen Rădulescu și Ciro De Luca
Sâmbătă, 9 IUNIE 2018/ 12.30-20.00
12.30-13.30 PARADA JUNILOR BRAȘOVECHENI ȘI A PORTULUI POPULAR (traseu: Piața Sfatului – Dealul Straja)
Acompaniază Fanfara Țara Bârsei
13.30 Deschiderea evenimentului la Cetate cu Hora Junilor
SPECTACOL FOLCLORIC DEDICAT CENTENARULUI ROMÂNIEI MARI
13.35 Concert de muzică populară Formația PROLIS (Făgăraș)
15.30 Ansamblul Folcloric Studențesc ”Junii Brașovului”
16.00 Ansamblul ZESTREA BRANULUI
17.00 Ansamblul folcloric Transilvănean
18.00 Recital muzica populară: Cătălin Doinaș și Adina Roșca
19.00 Recital muzica populară: ELENA MERIȘOREANU
***Ateliere pentru copii și adulți, pe toată durata evenimentului: echitație și aruncatul buzduganului, inițiere în Hora JUNILOR
DUMINICĂ, 10 IUNIE/13.00-20.00
13.00 MAIALUL JUNILOR BRAȘOVECHENI
– HORA JUNILOR –
Spectacol folcloric dedicat tradițiilor din Țara Bârsei și Brașov
13.15 Concert de muzică populară: Formația ATOMIC
15.00 Ansamblul Folcloric POARTA DORULUI
16.00 Ansamblul Folcloric MUGURAȘII PIETREI CRAIULUI
17.00 Ansamblul folcloric CUNUNA BODULUI
18.00 Ansamblul folcloric MĂGURA CODLEA
19.00 Recital muzica populară: IONUȚ LANGA
***Ateliere pentru copii și adulți, pe toată durata evenimentului: echitație și aruncatul buzduganului, inițiere în Hora JUNILOR
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.