Cultură

[ViDEO] BRAŞOV. „Inimi cicatrizate” – proiecţie specială la „Patria”

 

Braşovenii, iubitori ai filmului şi ai literaturii, sunt invitaţi în această seară, la Cinemateca Patria, la o proiecţie specială a filmului „Inimi cicatrizate”, ecranizare a romanului omonim semnat de scriitorul român Max Blecher, carte reeditată (foto) şi aleasă cartea lunii noiembrie. Proiecţia care începe de la ora 19.00 va fi urmată de o sesiune de întrebări şi răspunsuri cu protagonistul filmului, actorul Gabriel Spahiu.

Cel de-al patrulea lungmetraj regizat de Radu Jude, „Inimi cicatrizate”, este o adaptare liberă după opera literară a lui Max Blecher. Acțiunea din filmul „Inimi cicatrizate” are loc în anul 1937 când Emanuel, un tânăr de douăzeci de ani, bolnav de tuberculoză osoasă, se internează într-un sanatoriu de pe malul mării.
Din distribuție fac parte actorii Lucian Teodor Rus, Ivana Mladenovic, Ilinca Hărnuț, Șerban Pavlu, Marian Olteanu, Alexandru Dabija, Dana Voicu, Fernando Klabin, Adina Cristescu.
„Fimul «Inimi cicatrizate» funcționează ca o mașinărie care reasamblează bucățile unei vieți”. Mai întâi, orașul bolnavului care trebuie trimis departe, pentru a evita contagiunea. Apoi, sanatoriul și micro-societatea acestuia. În fine, patul în care Emanuel va fi țintuit într-un corset de ghips. Între aceste trei locuri devin posibile toate jocurile de reducere sau de dilatare a spațiului: sanatoriul și culorile acestuia, tărgile și paturile, cheiul și plaja, orașul și calea ferată. Dar, foarte repede, patul bolnavului devine centrul lumii și centrul filmului. Radu Jude vorbește înainte de toate despre sentimentul singurătății. Spiritul strălucit al lui Emanuel, impregnat de poezie, de cultură și de umor, nu te poate păcăli” (fragment din cronica apărută în Liberation).Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button