[ViDEO] BRAŞOV. „Icoane și gânduri din povestea vieții Reginei Maria a României” – un proiect de suflet pentru pacienţii de la Unitatea de Asistență Medico-Socială de Pneumoftiziologie Sânpetru
Recreere, vizite la obiective istorice cu simbolul regalităţii, propriile expoziţii şi spectaole de teatru, în care tocmai ei vor fi actorii. De toate acestea vor avea parte în perioada următoare, unii pentru prima dată în viaţa lor de până acum, 40 de pacienţi internaţi la Unitatea de Asistență Medico-Socială de Pneumoftiziologie Sânpetru (UAMSPS).
„Icoane și gânduri din povestea vieții Reginei Maria a României” este un proiect conceput de conducerea unităţii tocmai pentru cei internaţi. Sunt 90 la număr în acest moment acolo, însă nu toţi se pot bucura de mişcare şi activităţi dinamice, întrucât sunt imobilizaţi la pat din cauza bolilor de care suferă. Însă colegii lor de suferinţă, mai norocoşi din acest punct de vedere, le vor fi alături şi vor trăi emoţiile acestor activităţi împreună, într-un fel sau altul.
Cum spuneam, acest proiect este organizat de UAMSPS, în parteneriat cu Muzeul Județean de Istorie Brașov, Crucea Roșie Brașov şi Centrul Cultural Reduta, fiind finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN), la aria tematică „Educație prin cultură”.
Bugetul proiectului este de aproape 54.000 de lei, din care aproximativ 40.000 de lei este finanţarea nerambursabilă AFCN.
În conferinţa de presă susţinută astăzi, la Casa Sfatului, cu ocazia lansării, managerul de proiect Nicolae Pepene ne-a povestit, pe scurt, activitatea Reginei Maria din perioada Primului Război Mondial: „Unul dintre simbolurile puternice ale Centenarului României Moderne și una dintre puținele personalități pozitive ale Primului Război Mondial recunoscute la nivel mondial, Regina Maria a fost supranumită de poporul său «Mama răniților» și «Regina soldat», pentru atitudinea curajoasă, când a mers pe prima linie a frontului, a lucrat în spitale de campanie, înfruntând epidemia de tifos și a coordonat activitatea Crucii Roșii Române care se ocupa de îngrijirea victimelor războiului. Era o activitate umanitară începută încă din timpul războiului balcanic (1912-1913), când viitoarea regină s-a dedicat îngrijirii bolnavilor de holeră, riscându-și viața fără nici o rezervă. Prin activitatea umanitară, spitalele și sanatoriile patronate, Regina Maria a României a reprezentat și reprezintă un simbol asumat de unitățile medicale din România și al luptei împotriva bolilor pneumologice grave”. (video 1)
Pornind de la atitudinea exemplară a primei doamne la acea vreme față de oamenii izolați de comunități din cauza unor boli contagioase teribile, precum și de la testamentul regal către Țară, în care suverana spunea românilor că „v-am priceput: n-am judecat, am iubit…”, proiectul de la Braşov-Sânpetru își propune îmbunătățirea condițiilor de viață și educație cu ajutorul culturii și al istoriei pentru persoanele asistate social și cu afecțiuni pneumoftiziologice.
„Acest proiect își propune să îi transforme pe beneficiari în oameni care se simt respectați și înțeleși de semenii lor. Unii dintre ei, chiar dacă se află la o vârstă înaintată, nu au avut posibilitatea să cunoască istoria României și nici să viziteze reședințele regale. Alții, proveniți din case de copii sau de pe stradă, nu au fost niciodată într-o excursie, iar ceilalți părăsiți de familie nu mai au puterea să își imagineze lumea din afara unității medico-sociale. În cadrul Unității de Asistență Medico-Socială, medicii, psihologul și asistentul social vor alege un grup format din 40 de pacienți. Aceștia vor fi selectați în funcție de starea lor de sănătate fizică și psihică, pentru a nu reprezenta un pericol pentru colectivitățile în care se va desfășura proiectul”, a precizat directorul unităţii socio-medicale, Laura Bratosin. (video 2)
În urma paşilor regeşti…
Astfel, pentru a înțelege mai bine tema istorică a proiectului, beneficiarii vor participa la două vizite de documentare, la Castelul Peleș și Castelul Bran. După vizitarea reședințelor regale, echipa de proiect va organiza un workshop de diseminare în cadrul căruia vor fi selectați participanții la realizarea și apoi prezentarea unei piese de teatru și amenajarea unei expoziții de fotografie istorică.
Cu ajutorul specialiștilor Muzeului Județean de Istorie Brașov şi a voluntarilor din cadrul organizației Crucea Roşie Brașov, pacienţii participanți la proiect vor produce la sediul unității din Sânpetru o expoziție tematică despre Regina Maria. În cadrul a două ateliere muzeale, beneficiarii direcți ai proiectului vor face selecția și documentarea imaginilor istorice și designul ramelor.
Expoziția va fi prezentată mai întâi la Muzeul Județean de Istorie Brașov şi apoi la sediul Unității de Asistență Medico-Socială de Pneumoftiziologie Sânpetru, unde va rămâne definitiv, decorând sala de festivități a unității.
Teatru şi emoţie… sau invers
Producția piesei de teatru presupune implicarea beneficiarilor în documentarea piesei, realizarea scenariului și pregătirea decorului. De asemenea, în distribuția piesei vor fi numai pacienți selectati din cadrul UAMSP Sânpetru. Sub coordonarea unui regizor profesionist, Marius Cisar, „actorii” vor prezenta celorlalți pacienți internați în cadrul unității, o piesă inspirată din opera literară și viața Reginei Maria.
Piesa de teatru va fi prezentată și publicului larg cu ocazia unui eveniment cultural care va avea în program și o conferință despre Regina Maria susținută de o personalitate recunoscută la nivel național.
În cadrul Unității de Asistență Medico-Socială de Pneumoftiziologie Sânpetru, proiectul va continua educația culturală într-o manieră non-formală și plăcută prin organizarea unor seri culturale cu filme documentare și de arhivă despre Regina Maria, la care vor participa toate persoanele internate.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.