Cultură

[ViDEO] BRAȘOV. Etnovember, ediție specială de Centenar, fără patriotism „de cocardă”

  • IMG_0562_259798.JPG
  • IMG_0570_259805.JPG
  • IMG_0572_259807.JPG
 

Pentru că are loc la Centenarul Unirii din 1 Decembrie 1918, ediţia cu numărul 21 a festivalului Etnovember – cel mai important eveniment cultural al sfârşitului de toamnă de la Braşov –  cuprinde evenimente care au şi ele o semnificaţie aparte. O vulpe năzdrăvană, pe nume Catinca, este „mascota” din acest an al festivalului, iar ce simbolizează ea urmează să descifraţi singuri. Catinca a fost desenată de o studentă, Andreea Pitiș.

Organizatorii celei de-a XXI-a ediții a Festivalului Etnovember au încercat să acorde o solemnitate specială evenimentelor organizate în acest an cu semnificație istorică aparte. Fără nici un fel de festivism (patriotism „de cocardă”), ei au alcătuit un puzzle care poate uimi prin diversitate, capabil totuși să exprime încrederea fermă în capacitățile creatoare ale omului, necesitatea de a le face cunoscute și apreciate. „A pune a laolaltă artele și îndemînările manuale, tradițiile creative, așezarea marilor creatori contemporani alături de tinerii debutanți, încurajarea exprimării personale, afirmarea mozaicului etnic unic al Brașovului – toate acestea se reunesc în tentativa de a suprapune dorința de frumos peste cea de a aduce bucurie. Astfel oamenii, fie ei creatori sau spectatori, sunt împreună, încep să comunice, să se asculte și să se înțeleagă. Această comunicare este cu adevărat rostul real al structurii festivalului pe care îl oferim”, afirmă prof, univ. Marina Cionca (video 1), inițiatorul și sufletul evenimentului. Festivalul Etnovember este un eveniment cultural finanțat din bugetul Primăriei Municipiului Brașov. Festivalul este înscris în agenda culturală a Brașovului şi figurează în ghidurile internaționale ale Transilvaniei, precum și în programele diferitelor agenţii de turism naţionale şi internaţionale. Universitatea Transilvania este cofinanțator al proiectului și organizator prin Facultatea de Ingineria Lemnului, în principal.

„Ţigăneşti – Piscu – Ţigăneşti”

Această ediție se bucură de o prezență internațională numeroasă din Republica Moldova, Elveția, Belgia, Austria și Bulgaria.
În prima zi de festival, ale cărei manifestări sunt intitulate Arte – Tradiții – Muzică se deschid, în Aula Sergiu T, Chiriacescu a Universității Transilvania, cele 25 de evenimente: filme, muzică, expoziții de arhitectură, design, grafică, restaurare, fotografie, pictură, modelaj, artizanat, precum și workshopurile de desen și croșetat jucării. Expozițiile vor rămâne deschise spre vizitare până în 5 decembrie 2018.
Cel mai semnificativ eveniment este prezentarea filmului Ţigăneşti – Piscu – Ţigăneşti, care a avut recent premiera la Bucureşti, la Muzeul Țăranului Român în cadrul Festivalului Culese din Balkani. Imagine şi editare video Diana Iabraşu şi Alexandru Condurache, după o idee de Adriana şi Virgil Scripcariu, realizat de Şcoala de la Piscu (jud. Ilfov), 2018. Piscu este declarat oficial Sat Cultural al României. Adriana și Virgil Scripcariu sunt invitații speciali ai acestei ediții a festivalului. Tema filmului este felul în care două sate – Piscu, din România, şi Ţigăneşti, din Republica Moldova – au cunoscut o importantă dezvoltare culturală (şi nu numai) prin înfrăţire. Filmul, de 30 de minute,  arată munca depusă de către cele două comunități înfrățite de a renaște arta olăritului și de creare a unui muzeu sătesc.

Expoziții diverse

Un eveniment de excepție este concertul ce va fi susținut sâmbătă de Ansamblul „Trei Parale”, care au alcătuit un program special pentru Brașov de muzică veche românească, intitulat „România, 100 de minute”. Tematica Centenarului este prezentă şi în expoziţiile care vor fi prezente la această ediţie. „Una dintre expoziţii este rezultatul unui workshop internaţional între Universitatea Transilvania, Facultatea de Ingineria Lemnului, şi o universitate din Austria, desfăşurat la Târgu Lăpuş”, a explicat prof. univ. Alin M. Olărescu (video 2), directorul festivalului Etnovember. Alta este expoziţia documentară care cuprinde planșele originale, dar şi imagini ale pieselor de mobilier realizate de studenții taberei de documentare și creație, coordonaţi de profesorul Olărescu, ca parte a  proiectului cultural „Regina Maria, ambasador irezistibil al istoriei și artei populare românești”, al Asociației Forums Brașov, Muzeului Județean de Istorie și Facultății de Ingineria Lemnului, coordonare Ioana Șchiopu, Nicolae Pepene, dr. Alin M. Olărescu. Printre evenimentele dedicate Centenarului Marii Uniri se mai numără: Arta decorativă în primii ani ai României Mari – o interpretare contemporană, dr. arh. Bíborka Bartha; Scrieri de la început de veac XX – dr. Ruxandra Nazare, Biblioteca Județeană George Barițiu Brașov; Eroii din Stroeşti – Argeş şi evoluția familiilor lor timp de un secol: 1918 – 2018. Realizare dr. Alin M. Olărescu (UTBv); Broderii inspirate de Regina Maria, dedicată Centenarului Marii Uniri. Realizare Comunitatea Motive tradiționale din Țara Bârsei și împrejurimi, Brașov.

Colecţia de scaune de designer ajunge la nr. 36

Studenţii care oferă comunităţii un festival de o asemenea anvergură reprezintă un caz unic în Europa. „Acest festival reprezintă pentru mine un prilej de bucurie, un prilej de a-mi întări relaţiile cu colegii mei, de a lega noi prietenii, de a descoperi noi manifestări artistice, mai ales în acest an al Centenarului. Cred că Etnovember contribuie la o conştientizare mai bună a valorilor naţionale”, a explicat Ioana Ispas (video 3), studentă la Ingineria Lemnului.
O tradiţie a festivalului a devenit şi prezentarea a unul sau două noi scaune de colecţie (foto 6). Anul trecut numărul acestora a ajuns la 35, iar acum va fi dezvelit exponatul cu numărul 36, un scaun cu o valoare asemănătoare cu a celorlalte, în jurul a 5.000 euro.

Târg medieval și spectacol cu foc

Pe lângă evenimentele indoor expoziţii, filme, muzică, fotografie, pictură sau modelaj, braşovenii sunt invitaţi şi la tradiţionalul târg medieval de la Bastionul Ţesătorilor, care debutează duminică, de la ora 13:00, şi se încheie cu cortegiul cu torţe spre Piaţa Sfatului, unde va avea loc celebrul show Fireball. „ Și anul acesta fondurile provenite de la Târgul Medieval de la Bastionul Țesătorilor, care se deschide duminică 18 noiembrie la ora 13.00 vor fi donate Asociației Copiii de Cristal (pentru copiii autiști) din Brașov, pentru pregătirea Serbării de Crăciun.
Festivalul îşi propune să integreze imaginea Universităţii în comunitatea braşoveană şi să promoveze, pe plan local, naţional şi internaţional, rolul cultural al Universităţii în configurarea identităţii locale. Misiunea promovării imaginii Universităţii este în mare parte preluată de studenţi, doctoranzi şi cadre didactice de la diferite facultăţi, mai ales de la Ingineria Lemnului, dar şi de la Design Industrial, Muzică, Litere. „Nu uităm nici în acest an că deviza festivalului nostru este «Ars vincere tenebras/Arta învinge întunericul»”, mai spun organizatorii.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare