[ViDEO] BRAȘOV. „Ecaterina Teodoroiu” vă așteaptă în Piața Sfatului (galerie FOTO și VIDEO)
Istoria de acum 100 de ani a fost readusă la viață de aproape 100 de reenactors (membri ai asociațiilor de reconstituire istorică) în Piața Sfatului. Protagoniștii festivalului, oameni pasionați de istorie din România, Cehia, Marea Britanie și Austria, au intrat în pielea soldaților care au luptat în campania din 1916 și au prezentat numeroșilor curioși armamentul din dotare, uniformele militare, steagurile de luptă, precum și diverse obiecte personale care au aparținut adevăraților combatanți, mulți dintre ei căzuți pe front sau dispăruți.
Printre militarii care execută fără crâcnire ordinele comandanților se află și o tânără (foto 1), în rolul Ecaterinei Teodoroiu, eroina care și-a pierdut viața la 23 de ani, luptând la Mărășești în fruntea unui pluton de infanterie al Armatei Române.
De altfel, la festival, pe lângă militari, se află și alte doamne, în costumele epocii, etalând obiecte din viața de zi cu zi a civililor de acum 100 de ani, dar și doamne îmbrăcate precum călugărițele-infirmiere din spitalele de campanie.
Instrucție în limba germană
Armata germană a fost condusă de „oberleutnant” Antoniu Mureșanu, președintele Asociației „Deutsches Freikorps” (video) din București, îmbrăcat în uniformă de paradă — cu veston, pantaloni, centură, sabie, chipiu, mănuși și cizme cu pinteni. Acesta a mărturisit că o uniformă originală e greu de găsit în ziua de azi, iar majoritatea pieselor sunt adunate din Occident. „Camarazii din spatele meu reprezintă militari din Regimentul 252 rezervă prusac care au luptat în România în Primul Război Mondial. Uniformele lor sunt diferite, cele cu nasturi la vedere sunt primul model din 1910, în 1915 a apărut modelul economic, au dispărut aceste detalii cu scop decorativ, s-a intrat pe chestii mai practice. În ce privește însemnele specifice, avem celebrul coif din piele fiartă, tăbăcită și lăcuită. Semnul specific al infanteriei este acest țugui, vulturul prusac și catarama specifică cu mesajul «Got mit us» adică «Dumnezeu este cu noi’» și bocanci cu ținte. Arma — carabina Mauser 98, baioneta specifică, portîncărcătoare. Există și acoperitoare pentru coifuri, din nevoia de camuflaj, fiindcă strălucesc în lumină”, a explicat Antoniu Mureșanu, făcând și o demonstrație de instrucție cu soldații săi, ordinele date în limba germană sunând atât de verosimil, încât din public s-a auzit la final „Vielen Danke!” (mulțumim frumos!) din partea unei românce.
Cărți poștale cenzurate, apoi expediate
Un membru al Asociației 6 Dorobanți București a adus la Brașov o parte din colecția sa – un aparat de bărbierit, care probabil a aparținut unui ofițer, carnete de invalid și de orfan de război îngălbenite de vreme, un manual de recunoaștere a armatei austro-ungare, cu planșe cu uniforme, un regulament de medicină militară și un regulament de campanie destinat ofițerilor, în care erau descrise toate „noțiunile și procedeele” pe care trebuiau să le știe, de la săparea gropii individuale și a tranșeelor, până la montarea de explozibil pe un pod sau pe calea ferată. Poartă cu el, ținând-o la piept, ca pe fotografia cuiva drag, o poză, marcată martie 1916, reprezentând un soldat în ținută de vară, cu opinci și echipament de campanie, armă cu baionetă, raniță și pătură. Lângă Casa Sfatului a fost reconstituit și un Oficiu Poștal militar, de unde cei care doresc pot trimite cărți poștale – unele foarte rare, reprezentându-i pe regii și reginele României, dar și reproduceri cu textul «Pe aici nu se trece» sau imagini cu Brașovul de altădată. „5 lei cu tot cu expediție, sunt timbrate, asta în România, în Europa, 10 lei”, le spune „dirigintele” Oficiului curioșilor, arătându-le copiilor că scrisorile erau scrise de mână, cu cerneală și toc cu peniță. „Încercăm să prezentăm lucrurile așa cum au fost, folosind tocul cu peniță și cerneală, astfel încât opiii să înțeleagă ce a fost, să vadă pe viu cum s-au petrecut lucrurile. Este un lucru nou pentru ei, niciunul nu a mai scris cu tocul, nu știu pe unde vine cerneala, fac mici purceluși, dar așa își dau seama că pe o carte poștală trebuie să scrii și destinatarul, iar într-un spațiu mic trebuie să transmiți cât mai multă informație. Oficiul Poștal, după ce soldații, în cazul nostru copiii, scriau cărțile poștale, cenzura corespondența, în sensul că armata citea scrisorile, astfel încât să nu se scrie știu eu ce secrete. Deci, aceste cărți poștale trec prin mine, printr-o cenzură militară, și apoi își urmează cursul, în două zile ajung la destinație, fără glumă”, mai spune funcționarul.
Alături de Oficiul Poștal se află și micul punct sanitar, începând cu triajul „răniților” de pe front, dar și un post de jandarmi.
Festivalul internațional de reconstituire istorică se va încheia în această seară, la ora 20.00, așa că nu ratați lecția vie de istorie. Deja sute de persoane au vizitat standurile, s-au fotografiat alături de militari, dar și alături de tunul de câmp original, împrumutat de la Muzeul Militar Național din București, amplasat în Piața Sfatului.
Citiți și:
BRAȘOV. Lecție de istorie pe viu în Piața Sfatului (galerie FOTO și VIDEO)
BRAȘOV. „Să onorăm istoria de acum 100 de ani așa cum se cuvine!”
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.