Cultură

[ViDEO] BRAŞOV. Directorul interimar al teatrului mizează pe colegialitatea protestatarilor

 

Reprezentaţiile pe scena Teatrului „Sică Alexandrescu” vor fi reluate din această săptămână, a anunţat astăzi directorul interimar Viorica Geantă-Chelbea (video 1), numită în funcţie pe 24 octombrie.
Teatrul se redeschide după ce, din 29 septembrie, câţiva actori au refuzat să mai urce pe scenă, în semn de protest – motivează ei – faţă de modul în care s-a organizat concursul pentru ocuparea postului de manager, pe care îl consideră „trucat”. Deşi cel care a câştigat concursul, Dan Marius Zarafescu, şi-a dat demisia după trei zile, ei tot nu s-au întors pe scenă. Săptămâna trecută au participat la repetiţia pentru spectacolul „Dansând în noapte”, dar seara au refuzat să joace unul dintre ei, „un tânăr şi talentat actor, un coleg minunat”, după cum l-a caracterizat Viorica Geantă-Chelbea, dându-şi chiar demisia şi fugind, în ciuda rugăminţilor telefonice ale directoarei şi ale regizorului tehnic. În schimb, protestatarii au participat la Festivalul Naţional de Teatru cu acelaşi spectacol, cu emoţii pentru echipa tehnică, în special luminist, ce nu apucase să repete cu ei piesa.

Publicul este invitat din nou la spectacole

În acest context, pentru nu mai avea surprize neplăcute, directorul interimar al Teatrului „Sică Alexandrescu” spune că a încercat să facă un program de spectacole cu piese în care apar câte unul sau doi dintre angajaţii care până acum au refuzat să joace, astfel încât, în cazul în care vreunul dintre ei va continua această formă de protest, să poată fi înlocuit de „dublură”. Viorica Geantă-Chelbea spune că, în mod eronat, acest demers a fost interpretat de protestatari ca demers pentru concedierea lor, lucru de altfel legal şi justificat prin faptul că refuzul lor de a juca pe scenă încalcă Codul Muncii şi Legea 62/2011 a dialogului social, însă la care directorul interimar spune că nu vrea să recurgă deocamdată. „Oricum, nu pot să decid singură aşa ceva. Trebuie să se întrunească noul Consiliu de Administraţie, iar eventualele decizii de sancţionare trebuie să le ia Comisia de Disciplină”.

Ca urmare, prima piesă pusă în scenă în această săptămână va avea loc chiar mâine, 2 noiembrie, când la Sala Studio se va juca „Sectorul S”.
În paralel, Viorica Geantă-Chelbea spune că va încerca să poarte discuţii directe, „ca de la coleg la coleg” cu fiecare dintre angajaţi, pentru a-i determina „să pună în mişcare cât mai repede activitatea teatrului”,să punem nava asta pe linia şi pe calea ei de plutire”.Chiar azi voi încerca să vorbesc cu regizorul Claudiu Goga pentru a purta o discuţie normală, ca între colegi, pentru a veni la repetiţii. Rolul nostru este să fim pe scenă şi să readucem această corabie, care este teatrul braşovean, pe linia de plutire. Sunt director interimar, uşa biroului pe care întâmplător şi trecător îl ocup este deschisă. Până acum am avut de recuperat, fiindcă au rămas, s-au strâns o sumedenie de lucruri nefăcute, documente de semnat, drept care nu am putut să mă întâlnesc cu colegii mei şi nici cu dvs., presa. Îi voi invita pe toţi la discuţii şi voi pune şi un anunţ la avizier, dacă asta trebuie să fac pentru a ajunge mesajul meu la toţi”, a mai spus actriţa Viorica Geantă-Chelbea, director interimar al Teatrului „Sică Alexandrescu”, care a pledat pentru colegialitate, dialog, discuţii amiabile, duhul blândeţii fiind tactica sa pentru dezarmosarea conflictului.

Aseară, la Consiliul Local, Chelbea a spus că sunt actori care abuzează de facilităţile din instituţie, care locuiesc de mulţi ani în teatru, fără să plătească nici un ban pentru chirie sau utilităţi, ceea ce nu este echitabil faţă de ceilalţi angajaţi ai teatrului. Astăzi, însă, directoarea nu a mai vrut să insiste asupra acestui lucru, menţionând doar că din punct de vedere legal poate oricând să dispună evacuarea lor, dar din punct de vedere uman nu îi poate arunca de azi pe mâine în stradă. „Acum fac o listă cu cei care sunt în această situaţie, listă pe care de asemenea protestatarii au interpretat-o ca fiind o vendetă. Dar eu voiam să ştiu pentru câţi şi pentru cine mă duc la Primărie să cer locuinţă socială, locuinţă de serviciu, ce-o fi, numai să le fie rezolvată situaţia”.

Sindicaliştii cer aplicarea fermă a legii

Reprezentanţii Sindicatului Independent al Salariaţilor (SIS) din Teatrul „Sică Alexandrescu” sunt însă mai radicali şi cer managerului „să rupă pisica”, adică să aplice cu stricteţe legea. Ovidiu Grădinar (video 1), reprezentant al SIS, a precizat că în Regulamentul de Ordine Interioară se stipulează că o singură absenţă de la o repetiţie sau de la un spectacol este considerată abatere gravă ce poate duce la desfacerea contractului de muncă. De altfel, fostul manager al teatrului, regizorul Claudiu Goga, ce este considerat de sindicat „creierul” acestei greve, l-a concediat pe Dan Cogălniceanu pentru absenţa la o repetiţie, deşi se pare că actorul avea motive întemeiate să lipsească. Grădinar îi acuză pe colegii protestatari de „şantaj”, pentru că au forţat mâna majorităţii, în condiţiile în care aceştia ştiau că absenţa unuia dintre ei duce la anularea spectacolului, lucru care s-a întâmplat, cu spectatorii în foaier. „Doamna directoare este extrem de elegantă şi de rezervată în ceea ce spune, dar în situaţia asta extremă de «şantaj» în care au forţat mâna majorităţii, ştiind că dacă unul dintre ei lipseşte nu se poate ţine spectacolul, nu se poate răspunde cu apeluri călduroase şi umane la infinit. Până la urmă trebuie să se rupă pisica şi să se aplice legea. Omul poate să protesteze în ce fel vrea el, chiar să nu se prezinte la serviciu, dar managerul interimar are obligaţia să aplice legea. Adică aceia care au refuzat să joace în atâtea spectacole şi au boicotat activitatea teatrului cu bună-ştiinţă trebuie evident sancţionaţi. Nu cred că, dacă dvs. nu v-aţi duce la serviciu şi nu v-aţi face treaba o zi, două, trei, ar veni directorul să se roage de voi! Suntem extrem de revoltaţi, ca sindicat, de faptul că cei trei actori au fost la repetiţie, dar nu au jucat seara la Braşov, însă au vrut să meargă la Bucureşti, la Festivalul Naţional de Teatru! Acest teatru este subvenţionat din banii tuturor contribuabililor braşoveni şi actorii angajaţi aici au obligaţia să joace în primul rând pentru braşoveni. Cum adică, eu nu joc pentru braşovenii care mă plătesc, dar joc pentru bucureşteni, că, deh, ne văd criticii, e festival naţional?! Le-am spus şi lor, colegilor care sunt din alte oraşe: să meargă să se angajeze în alt teatru, dacă îi ia cineva, să vedem dacă acolo o să vină directorul să se roage de ei să joace”.

 

Citiţi şi:

ACUM la BRAŞOV. Scandalul din teatru s-a mutat în Consiliul Local. GALERIE FOTO

BRAȘOV. Astăzi ar trebui să se joace la teatru piesa „Dansând în noapte”. Trei dintre actori refuză să urce pe scenă dintr-un motiv jignitor pentru brașoveni

BRAŞOV. Teatrul are un nou director interimar: Viorica Geantă Chelbea


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button