Cultură

[ViDEO] BRAȘOV. Dacă nu v-ați întâlnit „Acasă de Crăciun” cu Ștefan Hrușcă

 

Pe scena Sălii Patria câteva sute de brașoveni au avut, înainte de sărbătoarea Nașterii Domnului, șansa unei întâlniri de suflet cu „dascălul de colinde” Ştefan Hruşcă. Dacă nu ați ajuns acolo sau dacă vreți să retrăiți vă oferim câteva clipuri video. Cele mai frumoase colinde tradiţionale, interpretate în cea mai sinceră şi autentică manieră, au încălzit din nou inimile publicului care a venit în număr mare la spectacolul din turneul intitulat „Acasă de Crăciun”. Vocea care întregeşte de peste un sfert de veac magia sărbătorilor de iarnă, inegalabila voce a lui Ştefan Hruşcă, artist care de curând a împlinit 60 de ani, s-a făcut din nou auzită spre bucuria brașovenilor de toate vârstele, care au venit să vadă un spectacol de calitate, în semn de respect pentru artist, pentru ceea ce oferă el, mângâietoarele colinde româneşti, maramureşene şi nu numai, culese de la bătrâni și interpretate într-un mod unic. Se altfel, cererea de bilete a fost mai mare decât capacitatea sălii, dar de data aceasta nu a mai fost posibil un al doilea spectacol.
Spre surpriza spectatorilor, în deschiderea concertului lui Ștefan Hrușcă, pe scenă au urcat micii artiști ce formează Ansamblul Horița din Lisa (video). În costume din Țara Făgărașului ei au interpretat colinde tradiționale din zonă, apoi au împărțit publicului mere și nuci, iar lui Hrușcă i-au dăruit un colac mare specific Sărbătorilor, pe care acesta l-a promis spectatorilor.
Artistul cu chitara a păşit pe scena Sălii Patria, cu zâmbet şi voie bună, conștient de ironiile ce îi însoțesc sosirea în țară în preajma Sărbătorilor de iarnă: „Zic unii de pe internet că dacă începe să ningă e semn că a venit Hrușcă. În seara asta ninge și e semn bun”, le-a spus brașovenilor, interpretând apoi colinde foarte cunoscute, printre care: „Flori de măr”, „A nins”, „Florile dalbe”, „Trei păstori”, „Linu-i lin”, „Sfântă-i Sara de Crăciun”, „Cerul şi pământul”, „Afară ninge liniştit”, „Coborât-a coborât”, „Cetiniţă, Cetinioară”, „Colindăm, Doamne, Colind”,„Ziurel de ziuă”, „Măruț, mărgăritar” etc.
Artistul i-a dedicat şi Regelui Mihai I, „un exemplu de demnitate”, anunțând că și-a amânat spectacolele din zilele de doliu, o piesă muzicală cu o încărcătură emoțională deosebită, „Rugă pentru părinți”, pe versurile poetului Adrian Păunescu, față de care nu a uitat să-și exprime din nou gratitudinea pentru cariera sa de folkist, la care a promis că va reveni (de alfel, în aprilie, el a fost într-un turneu de balade folk cu care a ajuns și la Brașov). Ştefan Hruşcă nu a uitat să povestească despre anii copilăriei, despre colindele „aduse de la mine de-acasă, colinde care ne adună laolaltă în Postul Crăciunului ca să ne facă mai buni un an întreg”. Artistul a îndemnat şi publicul să colinde, să cânte împreună cu el, iar brașovenii au fost receptivi şi au trăit fiecare moment cu inima deschisă, răsplătindu-l pe artist cu aplauze îndelungi și aclamându-l. „Mulţam fain, Brașovule”, a spus de mai multe ori pe scenă Hruşcă. În holul Sălii Patria, după concert, artistul a oferit cu amabilitate zeci de autografe fanilor și s-a fotografiat cu ei.
Cântate mereu cu aceeaşi sensibilitate, colindele interpretate de Ştefan Hruşcă şi-au dobândit, în ultimii 26 de ani, statutul de veritabilă tradiţie autohtonă a sărbătorilor de iarnă. Artistul a fost acompaniat pe scenă de Mario Florescu la instrumente de percuţie şi Radu Rotaru la clape.
Seria turneelor sale de Crăciun a început în 1991 și de atunci, an de an, Ștefan Hrușcă a avut parte de public fidel și săli arhipline în toată România.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button