[ViDEO] BRAŞOV. Cum a fost la Bibliotecă în nocturnă
Nocturna Bibliotecii a adus, în sediile instituţiei din Livada Poştei, sute de vizitatori, „Bucuria lecturii” fiind redescoperită de cei mari şi cei mici.
Sute de braşoveni au păşit, sâmbătă seara, pragul Bibliotecii Judeţene „George Bariţiu”, redescoperind instituţia dintr-un alt unghi. A fost Nocturna Bibliotecii, iar Biblioteca centrală şi Casa Baiulescu (unde sunt Alianţa Franceză, Centrul Cultural Maghiar, secţia de Periodice şi Biblioteca Engleză) au fost deschise până în „creierii nopţii”, pentru amatorii de cultură şi inovaţie. Şi au fost ceva amatori, mai ales dintre cei mai micuţi, pentru atelierele de creaţie.
În acest an, tema acestei sărbători a fost „Bucuria lecturii”, o ediţie care a adus mai multe evenimente decât anul trecut, menite să-i atragă pe tineri, mai ales, dar nu numai, în spaţiul cărţii. „În anul 2017, tema Nocturnei Bibliotecilor este una generoasă, despre Bucuria lecturii, despre plăcerea pe care o descoperi în compania cărţilor tale favorite, despre emoţiile trăite pe care vrei să le împărtăşeşti. La Braşov vom avea de toate – de la lecturi publice la teatru, de la expoziţii la concerte, de la concursuri şi ateliere până la sesiuni de fotografiere a cititorilor cu cartea preferată, de la consultaţii oftalmologice gratuite pentru a citi mai bine până la aplicaţii şi proiecte inovatoare de recomandări de lectură pe smartphones,cum e proiectul «Izilit», deja în top 3 la aplicații de acest gen, de la audiţii la ilustraţii în tehnica manga şi nu numai”, a explicat Daniel Nazare, directorul Bibliotecii Judeţene „George Bariţiu” Braşov.
După șezătoarea de la sediul central, cei mici s-au delectat cu un spectacol de teatru de păpuşi al Teatrului Arlechino Braşov „Winnie de pluş şi prietenul lui, Guiţ”, interpretat de Cecilia Negru.
Atelierul demonstrativ de legătorie şi restaurare carte și Turnul Babel, un atelier multilingv de lecturi în limba engleză, franceză, japoneză, maghiară, spaniolă, estoniană, greacă şi italiană, urmate de traducere şi discuţii, au umplut Sala de lectură, brașovenii fiind atrași de posibilitatea de a vorbi cu invitaţii speciali, vorbitori nativi dintre rezidenţii străini, dar şi scriitori.
Înghesuială a fost și în holul de intrare al sediului central, unde doritorii şi-au putut face fotografii cu cartea preferată, într-o cabină foto profesionistă, iar cei mai descurcăreți au plecat acasă cu o carte după ce au reușit să găsească volumul cerut de bibliotecarii de la secţia Împrumut, urmând indiciile date de aceştia, în concursul „Fii bibliotecar şi primeşte o carte în dar”.
Animație a fost și a Casa Baiulescu, unde vizitatorii au putut admira o expoziţie despre modă şi sport în revistele de acum mai bine de o jumătate de veac sau o expoziţie de fotografii din „BibliotecAdolescenţilor”. Tot aici, timp de două ore au fost oferite consultaţii oftalmologice gratuite pentru cititori și amatori au fost destui.
„Boutique-ul literar”, unde au fost pregătite ateliere de corespondenţă istorică, recomandările de lectură pe telefoane mobile, aplicaţii media pentru colecţii de patrimoniu şi benzi desenate din revista manga au fost activitățile cu mulți doritori.
În încheierea Nocturnei, vizitatorii s-au delectat cu un concert al formaţiei „Karpov, not Kasparov” (video), cu cântecele Mariei Tănase şi mai multe compoziţii noi pe versuri de Ion Barbu, în Mansarda Casei Baiulescu.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.