Cultură

[ViDEO] BRAȘOV. Colecția de ceasuri țărănești vă mai așteaptă la Muzeul de Etnografie

  • IMG_2189_269563.JPG
  • IMG_2191_269564.JPG
  • IMG_2190_269565.JPG
  • IMG_2203_269566.JPG
  • IMG_2194_269567.JPG
  • IMG_2195_269568.JPG
  • IMG_2204_269569.JPG
 

Patru ceasuri de perete şi 20 de piese de instrumentar de ceasornicar mai pot fi admirate, până la finele lunii, în expoziţia de la Muzeul de Etnografie. Expoziţia temporară „Ceasuri ţărăneşti, instrumente de măsurare a timpului” cuprinde obiecte din colecţia Muzeului, dar şi din colecţia personală a doi braşoveni. „Expoziţia este dedicată măsurării timpului în mod analog, noi ne-am obişnuit de ceva ani să ne aflăm timpul zilei în mod digital, cu telefoane, ceasuri inteligente, dar sute de ani, generaţii întregi de locuitori ai Transilvaniei s-au orientat având în casă aceste ceasuri ţărăneşti. Colecţia Muzeului este extrem de valoroasă, iar aici este doar o mică parte din ea. Este o invitaţie la retrospecţie, să ne aducem aminte de modul în care se măsura timpul în trecut”, a spus dr. Valer Rus, director al Muzeului de Etnografie Braşov, completat de colega sa, curator al expoziției.
În expoziţie sunt ceasuri pictate pe lemn sau ceasuri ceramice, din secolele  al XIX-lea şi al XX-lea, cu pendula, făcute în Germania, dar sunt şi ceasuri mai din vremurile noastre. Unul dintre colecţionarii privaţi este şcheianul Florin Filipescu, care a adus două piese, moştenite de la străbunii săi. „Le-am moştenit de la bunicii mei, unul, cel mai vechi, este moştenit de la o femeie de care au avut grijă bunicii mei, de la 1850. Sunt funcţionale şi le expun cu mare plăcere”, a spus Florin Filipescu.
În expoziţie, cei interesaţi vor vedea şi câteva dintre instrumentele cu care ceasornicarii fabricau sau reparau altădată ceasurile. Instrumentele aparţin braşovencei Georgeta Anton, care lucrează în ceasornicărie din 1967. „De acum, meseria mea e altfel, au apărut ceasuri electronice şi nu se mai lucrează ca înainte. Înainte, mecanismele erau mai precise, mai bune, piesele erau foarte bine tratate, spre deosebire de ce se construieşte acum. Ceasurile vechi, elveţiene, dacă sunt bine întreţinute, rezistă şi 100 de ani. Şi alea ruseşti erau bune. Ceasurile astea noi nu ţin atâtea, nici cele electronice”, a spus Georgeta Anton, despre care s-a făcut un film documentar, ce rulează pe durata expoziției (video 2).


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button