Cultură

[ViDEO] BRAȘOV. Cine ar fi zis că tinerii se bucură de muzică populară și patriotică?

 

Atmosfera entuziastă care a dominat „Procesiunea luminii și a portului popular” de vineri seară, când sutele de participanți la Întâlnirea Tinerilor Ortodocşi (ITO) 2019 din Arhiepiscopia Sibiu au defilat pe străzile din centrul Brașovului, s-a regăsit și sâmbătă seară în Piața Unirii, la concertul de muzică populară și folk. Pe scenă au urcat talentați elevi ai Liceului de Muzică „Tudor Ciortea” Brașov, care și-au încântat colegii de generație din public. Momentul de tranziție a fost realizat de prezentatoarea Claudia Mirițescu, profesoară la liceul de muzică și solistă de muzică populară, care a oferit un moment etno pop, spectatorii prinzându-se imediat în hore.
Seara a fost încheiată de un recital al Cenaclului „Lumină lină”, condus de pr. Cătălin Dumitrean din Sibiu, care a recreat atmosfera Cenaclului „Flacăra”, el însuși adoptând până la mimetism stilul poetului Adrian Păunescu. Membrii cenaclului, majoritatea tineri, au cântat, acompaniaţi de instrumente muzicale, pricesne şi cântece patriotice, multe din ele cunoscute de cei prezenţi. Iar dacă nu le erau familiare, le-au îmbrățișat repede. „Ne-am dorit să mergem mai ales în comunităţile rurale, pentru a mărturisi prin cântec credinţa şi dragostea faţă de ţară. Cele două coordonate ale cenaclului sunt: pricesnele şi cântecele patriotice. Încă de la început am găsit câţiva tineri entuziaşti, cu voci frumoase, care iubeau pricesnele. În Ardeal, priceasna a fost un mod de a rezista în faţa tăvălugului duşman al spiritualităţilor de ocazie, pe care le-am înfruntat de-a lungul timpului. Aceasta are multă consistenţă şi este oferită publicului din comunităţi. A doua coordonată a cenaclului este cea patriotică. Această coordonată a dispărut sau a fost politizată în ultimii ani. Noi revenim cu tradiţionalele cântece minunate, specifice redeşteptării naţionale în momente grele ale ţării. Avem câţiva oameni de cântec patriotic, care cu mult entuziasm se adresează publicului. Ei redeşteaptă în români în primul rând ideea de demnitate naţională, care e din ce în ce mai şubrezită în lume”, a amintit pr. Cătălin Dumitrean.
La recital a participat și pr. Doru Gheaja, fost membru al Cenaclului Flacăra, cel considerat „părintele” cântecelor „Așa-i românul” și „Tu, Ardeal”. Dacă brașovenilor trecuți de prima tinerețe le-a stârnit și nostalgii recitalul, tinerii, cei mai mulți fiind adolescenți au gustat din plin, cu entuziasm, momentul și au cântat, au fluturat steagurile naționale și s-au prins în hore, atmosfera fiind de sărbătoare patriotică.

Citiți și:

BRAȘOV. Sute de tineri ortodocși într-o procesiune entuziastă (VIDEO)

BRAȘOV. Îndrăgitul părinte Constantin Necula le vorbește tinerilor


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button