Cultură

[ViDEO] BRAȘOV. Ceremonii de rostire solemnă a numelor eroilor căzuţi în Primul Război Mondial

 

Ministerul Apărării Naţionale organizează vineri, 26 august, în premieră, ceremonii de „Rostire solemnă a numelor eroilor căzuţi în Primul Război Mondial”, dedicate împlinirii a 100 de ani de la intrarea României în ceea ce avea să fie Războiul de Întregire. De la ora 10.00, în 100 de cimitire sau monumente ale eroilor din toata ţara, inclusiv la trei monumente din judeţul Braşov, vor avea loc, simultan, slujbe de pomenire, iar personalităţi militare, ale vieţii culturale, politice şi sociale, militari răniţi în teatrele de operaţii şi cetăţeni vor da citire, succesiv, unor liste ce cuprind nume de eroi.
La Braşov, este vorba despre Monumentul Eroilor din Bartolomeu – Strada Lungă,  locul cunoscut în istorie ca „Tranşeea morţii” – şi Monumentul eroilor dezrobitori de neam din Piaţa Unirii (Statuia soldatului necunoscut), unde vor fi rostite câte 300 de nume.
O ceremonie militară de „Rostire solemnă a numelor eroilor căzuţi în Primul Război Mondial” va avea loc şi la Predeal, la Monumentul din Piaţa Gării.

Braşovul a fost primul oraş în care a intrat armata română în Primul Război Mondial, dar şi primul mare oraş românesc în care a avut loc un masacru coordonat de armata germană revenită în forţă în drumul spre ocuparea României.
Era primul oraş din Transilvania eliberat, şi asta la numai două zile după ce, în 14 spre 15 august (stil vechi) 1916, România a intrat în război, de partea Antantei şi împotriva Puterilor Centrale. Atunci, în prima noapte de război, la Fundata, a căzut şi primul militar român, colonelul Gheorghe Poenaru Bordea. În primele 135 de zile de război, până în decembrie, aveau să cadă alţi 250.000 de militari din armata română, adică o treime din forţele mobilizate în august.
Chiar dacă au murit pe fronturile din ţară sau în lagărele de prizonieri, România Întregită are la bază sacrificiul eroilor care au pus mai presus binele naţiunii faţă de binele lor personal. Peste 330.000 de militari români au pierit în urma acestei conflagraţii mondiale, iar aproximativ 76.000 au rămas invalizi. Acestora li se adaugă victimele din rândul populaţiei civile care au fost răpuse de boli, foamete sau care au fost executați de trupele de ocupaţie.
Primul erou al Războiului de Reîntregire a fost generalul Gheorghe Poenaru-Bordea, care a căzut în urma unui schimb de focuri cu grănicerii austro-ungari la Fundata-Giuvala, va fi comemorat sâmbătă la Fundata, printr-o ceremonie la care sunt aşteptaţi şi oficiali de la București.

 Aveți mai jos programul pregătit de MApN prin Brigada 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa” pentru Brașov și Argeș, oferit de col. Nicolae Uszkai (video):

ACTIVITĂŢI FESTIVE DEDICATE CENTENARULUI INTRĂRII ARMATEI ROMÂNE ÎN PRIMUL RĂZBOI MONDIAL

În cadrul activităţilor dedicate centenarului intrării Armatei Române în Primul Război Mondial, Brigada 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa” organizează şi participă cu efective la o serie de evenimente, astfel:

– vineri, 26 august, ora 10.00, la Monumentul Eroilor din gara Predeal,  Ceremonie militară de rostire solemnă a numelor eroilor căzuţi în primul Război Mondial;
– vineri, 26 august, ora 10.00, la Monumentul Eroilor Bartolomeu (lângă calea   ferată), Ceremonie militară de rostire solemnă a numelor eroilor căzuţi în primul Război Mondial;
– vineri, 26 august, ora 10.00, la Monumentul Eroilor Desrobitori de neam – Piaţa Unirii din Şcheii Braşovului, Ceremonie militară de rostire solemnă a   numelor eroilor căzuţi în Primul Război Mondial;

Sâmbătă, 27 august, ora 9.00, la monumentul primului ofiţer român căzut la datorie în Primul Război Mondial – lt.col. Gheorghe Poenaru Bordea – din localitatea Fundata – Ceremonie militară de depunere de coroane şi jerbe de flori;
– sâmbătă, 27 august, ora 11.00, la Monumentul Eroilor Desrobitori de neam – Piaţa Unirii din Şcheii Braşovului, Ceremonie militară de depunere de coroane şi jerbe de flori;
– sâmbătă, 27 august, ora 12.00, în Piaţa Sfatului Braşov, ceremonie de aniversare a 100 de ani de la intrarea Armatei Române în Braşov, activitate  ce  precede deschiderea Festivalului de reconstituire istorico–militară şi a unei expoziţii tematice din incinta Muzeului judeţean de istorie;
–  sâmbătă, 27 august, ora 21.00, pe itinerarele Monumentul Eroilor de lângă cazarma B.21 V.M. Predeal – Monumentul Săulescu, cabana Babarunca – Monument închinat eroilor din  Primul Război Mondial din Pasul Bratocea, cabana Brădet – Monument Săcele, Măneciu Ungureni –  Monument Tabla Buţii se vor organiza retrageri cu  torţe concomitent cu intonarea marşului „Treceţi,  batalioane române, Carpaţii”.

Citiți și:

BRAŞOV. 100 de ani de la „Treceţi, batalioane române, Carpaţii!”


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button