Cultură

[ViDEO] BRAŞOV. Ceramică şi orfevrărie regală la „Casa Mureşenilor”

  • IMG_1271_215220.JPG
  • IMG_1274_215221.JPG
  • IMG_1275_215222.JPG
  • IMG_1262_215223.JPG
  • IMG_1264_215224.JPG
  • IMG_1276_215225.JPG
  • IMG_1277_215226.JPG
 

Dacă nu reuşiţi să ajungeţi Peleş şi la Pelişor, vă puteţi consola pentru un timp cu expoziţia „Comorile Peleşului”, deschisă de astăzi la Muzeul „Casa Mureşenilor”. „Comorile Peleşului” – cea mai importantă expoziţie din acest an, le va oferi şansa braşovenilor și turiștilor să vadă 123 de piese din colecţiile de ceramică şi orfevrărie ce se află în faimosul Castel Peleş, reşedinţa de vară a Regelui Carol I al României, construit acum mai bine de 100 de ani. Pentru a înfrumuseţa acest castel, familia regală a României a creat una din cele mai importante colecţii de artă decorativă – mobilier, arme, tapiserii şi covoare, piese de metal preţios, sticlărie şi ceramică. Cele două colecţii cuprind însă circa 10.000 de piese”, a explicat dr. Valer Rus (video 1), managerul muzeului braşovean, subliniind că e mai puţin o expoziţie istorică şi mai mult „o lecţie despre frumos”.

Cele mai multe dintre obiecte au fost cumpărate din străinătate – din ateliere sau din expoziţii, şi din colecţii particulare. Unele piese au fost oferite cadou diverşilor membri ai Casei Regale a României. Nucleul colecţiei de ceramică (gresie, faianţă, porţelan) şi al celei de orfevrărie (argintărie, aur, metal comun) a fost constituit de Regele Carol I, urmaşii săi îmbogăţindu-le.

La intrare, într-o înregistrare video, o fetiţă îmbrăcată în ie vă întâmpină cu un mesaj, iar într-o sală sunt proiectate două filme documentare de epocă despre regii României şi evenimentele istorice contemporane lor, în timp ce pe perete rulează câteva dintre regulile de etichetă de la Curte, formulate de Şambelanul Casei Regale a României.

Expoziţia nu este doar o colecţie de piese frumoase, acestea fiind completate fericit de panouri cu fotografii ale altor obiecte ce nu au putut fi aduse, dar şi cu informaţii inedite despre regii şi reginele României. „Expoziţia este şi o incursiune atractivă în istoria artei europene din ultimele trei secole”, a declarat Cristina Seitz (video 2), curatorul expoziţiei „Comorile Peleşului”.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button