Cultură

[ViDEO] BRAȘOV. Cenaclul „Flacăra” a reînviat pentru o seară

 

Trei dintre cei mai titraţi artişti folk ai momentului, Vasile Şeicaru, Victor Socaciu, Ducu Bertzi, au oferit un adevărat regal de muzică la Brașov, unde au ajuns cu turneul „Folk de colecţie”. Pentru o seară, la Centrul Cultural Reduta, spectatorii au retrăit ca la Cenaclul „Flăcăra” din anii de dinainte de Revoluție, condus de regretatul poet Adrian Păunescu, evocat alături de alte mari personalități într-un moment emoționant realizat de Victor Socaciu (video 1). De altfel, a fost o seară plină de emoții, de nostalgie, de bucurie, de entuziasm dezlănțuit. După ce fiecare artist și-a susținut propriu recital, cu piese mai vechi și mai noi, dând ștafeta următorului coleg, cei trei s-au reunit într-un trio ad-hoc pe scenă. Spectatorii, care au umplut până la refuz sala, au cântat, au aplaudat furtunos, au cerut bisuri și au plecat încântați de la un concert ce le-a încălzit inimile. Între public și artiști a fost o comunicare permanentă, un val de energie ce a conectat suflete.

Cantautorul Vasile Şeicaru, care și-a dezvăluit și o latură amuzantă, a subliniat că, deşi în acest an a împlinit 50 de ani de carieră muzicală, publicul vine în continuare în număr foarte mare la spectacolele sale, ca de altfel şi la cele ale colegilor săi de generaţie, fapt ce dovedeşte că această generaţie de folkişti mai are un cuvânt greu de spus. „Dacă ne cheamă lumea, venim, că venirea noastră a coincis acum cu acest uriaş eveniment este pentru noi o bucurie foarte mare. Faptul că oamenii au venit aici pentru folk este, de a asemenea, o mare bucurie. Suntem fericiţi că lumea vine să ne vadă şi că nu ne-a uitat. (…) Venim cu unele piese care au peste 40 de ani şi vedem că lumea ne iubeşte. Nouă ne dă linişte şi ne dă speranţa că putem crea în continuare. Când nu mai există reacţia de feedback de la public, artistul trebuie să se ocupe de altceva. Atunci când ţi se aud paşii la ieşirea de pe scenă, trebuie să te laşi. Gata, ţi-ai făcut treaba! Dar dacă există reacţia aceasta la public, pe care o constatăm la noi, de a întoarce artistul în scenă după atâţia ani, ce poate fi mai frumos? Dacă spui Şeicaru, lumea vede un om musai cu o chitară în mână. Dacă spui Socaciu, la fel. S-a legat genul acesta de muzică de noi şi noi de el”, a afirmat Vasile Şeicaru. Artistul a spus că la vârsta de 16 ani a fost cooptat în trupa Cristal, în 1968, la Galaţi, a cântat la festivaluri studenţeşti, iar apoi s-a alăturat Cenaclului Flacăra şi de atunci nu a mai coborât de pe scenă. 

La rândul său, Victor Socaciu consideră că în aceşti 50 de ani petrecuţi pe scenă folkiştii generaţiei sale şi-au îndeplinit misiunea, deşi din reacţia publicului reiese că sunt încă departe de a-şi încheia cariera. „Acest timp de 50 de ani în care noi am funcţionat pe scenele României a însemnat mult pentru noi, pentru că am simţit cu toţii că ne-am îndeplinit misia. Faptul că încă sunt dorite cântecele noastre ne motivează şi mai mult pentru ceea ce urmează. Eşti un om trecut de 60 de ani, dar parcă atunci când vezi că aceste cântece sunt în sufletele oamenilor, viitorul este mai încrezător şi speranţa noastră este că vom reuşi să ţinem aproape publicul de acest gen care pare nemuritor, muzică şi poezie. Ne onorează că am fost aleşi pentru proiectul ‘100 de ani în 10 zile’ din atâţia artişti pe care această ţară cu generozitate îi are şi fireşte că am răspuns cu bucurie, cu sufletul plin şi iată-ne aici. Reacţia publicului este surprinzătoare şi îmbucurător este faptul că în public vedem mulţi tineri. (…) E poate cea mai frumoasă colaborare între public şi artist atunci când publicul îţi cunoaşte repertoriul atât de în detaliu încât te surprinde şi normal că te simţi flatat”, a declarat Victor Socaciu.

La cei 45 de ani petrecuţi pe scenă, Ducu Bertzi consideră că şi el şi-a adus o „oarecare” contribuţie la această istorie culturală de 100 de ani a României Mari, prin promovarea locului său de origine, care este Maramureşul.

„M-am gândit în acest an nu că mi-am adus contribuţia la acest moment centenar, ci că în aceşti peste 40 de ani nu am stat degeaba. Din punct de vedere cultural am o mică parte, dar ceea ce am făcut, am făcut cu credinţă, am făcut fără să îmi uit rădăcinile, tot timpul Maramureş a fost în prim plan, eu de acolo provin şi lucrul acesta nu l-am uitat. De câte ori am cântat în străinătate le-am spus românilor de acolo să nu uite niciodată locurile de unde au plecat şi rădăcinile lor. Cred că asta este important atunci când vorbeşti de aniversarea de 100 de ani (…) Proiectul ‘100 de ani în 10 zile’ a fost o idee extraodinară şi mă bucur foarte mult că m-au invitat. (…) Am început să cânt în 1973, când am primit primul premiu, după care a venit lansarea Cenaclului Flacăra, acolo a fost consacrarea. Sunt 45 de ani de atunci. Recunoştinţa publicului este cea mai mare mulţumire a mea, nu poţi să ai alta mai mare decât să vezi că oamenii te salută, îţi mulţumesc şi se bucură cu adevărat să te vadă”, a arătat Ducu Bertzi.

El susţine că secretul unei cariere îndelungate este acela de a fi cât se poate de natural, de autentic, aşa cum este publicul, însă artistul are nevoie de ceva în plus. „Şi în vremea noastră au fost foarte mulţi artişti care au apărut şi după aceea s-au pierdut pe drum. Timpul este cel care cerne, care aduce confirmări sau infirmări. (…) Publicul este foarte, foarte exigent, întotdeauna a fost, te judecă dacă eşti natural, dar şi dacă eşti fals, dacă încerci să păcăleşti. Atunci, în funcţie de asta, te aşează într-o categorie. Întotdeauna în creaţia mea am avut grijă să nu fac rabat de la calitate, am mers pe lucruri care după aceea s-au confirmat ani de zile şi am spus că dacă am obişnuit publicul cu astfel de lucruri, nu are sens să fac rabat numai de dragul unui succes facil, de-o vară. Cred că şi lucrul acesta contează foarte mult în cariera mea”, a subliniat Bertzi.

Spectacolul de la Brașov s-a încheiat, că tot suntem la Centenarul Marii Uniri, cu cântecul patriotic „Treceți, batalioane române, Carpații” (video 7), făcut celebru tot în spectacolele Cenaclului „Flacăra”, când Adrian Păunescu i-a adăugat strofe. 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
1 Comentariu
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button