[ViDEO] BRAŞOV. „Aruncatu-n ţol”, obiceiul unic al Junilor Tineri (GALERIE FOTO ŞI VIDEO)
În ciuda vremii iernatice, „Aruncarea în ţol”, unul dintre obiceiurile cele mai pitoreşti din ceremonialul Junilor Braşoveni şi Braşovecheni, la care participă membrii Grupului Junilor Tineri, a adunat după-amiază câteva zeci de braşoveni şi turişti, care i-au aplaudat entuziast pe tinerii temerari. Spectacolul – care era la origine un ritual de iniţiere şi de confirmare în ceata de feciori şi se făcea în public doar ca măsură punitivă pentru cei care refuzau proba bărbăţiei – a fost pe măsura aşteptărilor, pentru cei care cunosc şi îndrăgesc obiceiul, şi surprinzător de inedit pentru turişti. Junii Tineri au fost la Biserica Sf. Nicolae, unde au primit binecuvântarea, apoi s-au adunat în cerc în jurul Troiţei Căpitanului Ilie Birt, unde au cântat „Hristos a înviat!”. Acompaniaţi de lăutari, s-au adunat în faţa bisericii şi au început să joace celebra Horă a Junilor, neîncheiată. A urmat aruncarea buzduganului, la care au fost invitaţi să participe, contra cost, şi spectatorii mai curajoşi. Printre ei, şi reprezentanți ai primăriei orașului japonez Musashino, aflaţi în vizită în oraşul nostru, cu care sunt înfrăţiţi de 25 de ani. Ei s-au arătat foarte impresionați de eveniment, de păstrarea tradițiilor, de căldura oamenilor și de buna dispoziție a acestora. Într-un târziu, tinerii au adus cu ei ţolul, respectiv o cergă mare, care a fost ţinută de margini şi de colţuri de mai multe persoane. Primul aruncat în ţol a fost vătaful grupului. Au urmat armaşul mare şi cel mic, dar şi ceilalţi juni, mai ales cei mai noi, care au fost obligaţi să-şi demonstreze la rândul lor curajul. Cei mai mulţi s-au aşezat pe spate cu mâinile sub cap şi în momentul „zborului” au bătut repede din palme.
„Azi se încheie Săptămâna Luminată cu activitatea «Aruncatu-n țol». Acest obicei se moștenește de la daci, când se arunca sulița, și s-a păstrat până în zilele noastre. Eu știu că este singurul obicei de acest fel din România. Dacă undeva, în altă localitate, se mai întâmplă ceva similar, să vină să ne spună, dar eu nu cred”, a declarat Vasile Bideț, președinte de onoare al Uniunii Junilor din Braşov şi Braşovechi.
Citiţi AICI mai multe despre semnificaţiile „Aruncatului în ţol”.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.