Cultură

[ViDEO] BRAŞOV. Anul Centenarului Marii Uniri, omagiat şi prin gratuitate la muzee

 

Muzeele finanţate de Consiliul Judeţean Braşov, patru la număr, vor fi vizitate fără nici o taxă la intrare, începând cu luna aprilie. Este vorba de Muzeul Judeţean de Istorie, Muzeul de Etnografie, Muzeul Casa Mureşenilor şi Muzeul de Artă, toate în municipiul Braşov.  

Este decizia luată la nivelul administraţiei judeţene, în cinstea Centenarului Marii Uniri, celebrat în acest an.  

„Este important ca toți cetăţenii să aibă acces la colecțiile muzeale brașovene. În calitatea sa de autoritate tutelară, Consiliul Județean Brașov asigură finanțarea activității muzeelor brașovene, astfel că propun ca în acest an să facem un pas în față și să asigurăm gratuitatea intrării pentru toți cei care doresc să viziteze muzeele Brașovului”, a declarat Adrian Veştea, preşedintele CJ Braşov.

Dacă studiile în domeniu arată că, la nivel mondial, interesul pentru cultură, respectiv pentru muzee, a crescut mult în ultima perioadă, pentru că societatea contemporană revalorizează și revalorifică tradiţiile culturale, acordând o importanţă tot mai mare patrimoniului prezentat în muzee, tendinţa pare să fie mai puţin evidentă în România. 

Practic, așa cum o arată statisticile mai bine de jumătate din populaţie nu a vizitat niciodată un muzeu. Acest lucru dovedește că vizitarea muzeelor nu este conștientizată de populaţie ca o activitate normală, naturală și obligatorie pentru formarea sa.

În anul 2017, aceste muzee brașovene au avut 76.428 de vizitatori, iar din biletele de intrare au fost încasați 193.441 de lei. 

„În țările unde a fost implementată vizitarea gratuită a muzeelor această măsură a dus la o creștere spectaculoasă a numărului de vizitatori și a fost evaluată și văzută ca un element-cheie al proprietății publice. Vizitarea gratuită este foarte apreciată și face conceptul de «proprietate publică» să fie real. Faptul că muzeul are intrare liberă oferă un sentiment de proprietate vizitatorului, care în multe cazuri este plătitorul de taxe și impozite către stat. Proprietatea publică a patrimoniului istoric este despre mândrie, iar muzeele noastre conțin noțiunile de istorie națională și europeană care ne fac mândri că suntem brașoveni”, a spus Veştea. 

Mesajul pentru brașoveni este că „o vizită la muzeu înseamnă petrecerea timpului liber într-o formă plăcută, o experiență unică care le descoperă identitatea orașului în care s-au născut și/sau trăiesc, care îi ajută să-și formeze un discurs istoric despre patria lor, că aici găsesc un răspuns profesionist la nevoia de apartenență și mândrie, o lecție interesantă care contribuie la dezvoltarea personală, o confirmare că muzeele noastre sunt instituții care îi respectă. Apoi, o vizită la muzeu nu numai că oferă oamenilor șansa de a experimenta frumosul, de a cunoaște lucruri extraordinare despre identitatea lor istorică, de a se educa, dar, de asemenea, acționează ca o atracție majoră pentru turiști și alți vizitatori, aducând avantaje economiei locale”, a argumentat decizia preşedintele CJ Braşov.

În acest context, Adrian Veştea face apel către toate administraţiile locale din judeţ, şcoli şi alte entităţi să sprijine iniţiativa şi să asigure transportul către obiectivele muzeale. 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Citeşte şi...
Close
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare